A1 diže cijene

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Telekom A1 Hrvatska od 1. lipnja uvećava mjesečne naknade svojim korisnicima za 6.9 posto na temelju indeksne klauzule i u skladu s Općim uvjetima poslovanja te prosječnom godišnjom stopom inflacije za 2023., o čemu su počeli obavještavati svoje korisnike.

U obavijesti korisnicima, koju su dužni poslati 30 dana prije početka primjene, iz A1 Hrvatska navode da je prosječna godišnja stopa inflacije za 2023. u Hrvatskoj bila 8 posto te da primjena indeksne klauzule ne omogućuje raskid ugovora bez naknade. Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti.

"Uzimajući u obzir značajan rast troškova poslovanja poput izgradnje i održavanja fiksne i mobilne mreže, troškova nabave opreme i uređaja te porasta cijene energenata, a s ciljem održavanja kvalitete usluga, A1 Hrvatska je donijela poslovnu odluku o primjeni indeksne klauzule. Iako je prosječna godišnja stopa inflacije prema DZS u 2023. iznosila 8 posto, A1 će od 1. lipnja uvećati iznos mjesečnih naknada za 6.9 posto", kažu na upit Hine iz tog telekoma.

Pravilo za izračun klauzule

Poručuju i da je primjena indeksne klauzule uobičajena ne samo u telekomunikacijskoj industriji nego i osiguravajućoj, građevinskoj, prilikom zakupa prostora i drugdje, a da se u u telekomunikacijskoj industriji primjenjuje u mnogim EU zemljama. 

Osim korisnike, telekomi o promjenama cijena moraju bar 30 dana ranije obavijestiti i regulatora, agenciju HAKOM, što su iz A1 i učinili, potvrdili su Hini iz HAKOM-a.

S obzirom na to da su u opće uvjete poslovanja telekomi, pa i A1 Hrvatska, prošle 2023. uveli indeksnu klauzulu, koja u primjeni na cijene u tekućoj godini ne smije biti u postotku veća od godišnje prosječne stope inflacije u zemlji u prošloj godini, korisnici zbog tog poskupljenja nemaju mogućnost raskidati ugovore bez naknade. To su mogli samo u prvim mjesecima prošle 2023., kada je prvi put u Hrvatskoj uvedena mogućnost da telekomi prateći stopu inflacije jednom godišnje mogu primijeniti indeksnu klauzulu na cijene u skladu s tom stopom, a slično je i u slučaju deflacije.

U 2023. telekom A1 Hrvatska od 1. srpnja primijenio je tu klauzulu od 8.5 posto za povećanje mjesečne naknade tarifa, paketa i opcija, što je bilo manje od službene godišnje stope inflacije za 2022., koja je prema Državnom zavodu za statistiku iznosila 10.8 posto.

HT još bez odluke za 2024.

Na upit Hine iz HT-a u četvrtak su odgovorili da odluka o toj primjeni za 2024. još nije donesena. "Mogućnost usklađenja cijena usluga s godišnjom stopom inflacije unesena je u Opće uvjete poslovanja HT-a. U skladu s time, HT je ovlašten jednom godišnje uskladiti cijene svojih usluga s prosječnom godišnjom stopom inflacije za prethodnu godinu. Odluka o eventualnoj primjeni usklađenja u 2024. godini još nije donesena", kažu iz HT-a.

Taj telekom je indeksnu klauzulu u 2023. primijenio od 1. listopada povećanjem cijena mjesečnih naknada za 5 posto.

Iz Telemacha Hrvatska na isto pitanje u četvrtak nije stigao odgovor do objave teksta, a oni su lani također iskoristili tu zakonsku mogućnost za primjenu indeksne klauzule, povećavši cijene mjesečnih naknada tarifnih paketa za 8.3 posto od 1. kolovoza.

Pročitajte više