Aamerički Senat odbacio Bushov zahtjev za ustavnom zabranom istospolnih brakova

PODJELJENI američki Senat u srijedu je odbacio prijedlog ustavnog amandmana o zabrani istospolnih brakova, čime je vjerojatno poništio mjeru koju je podupro predsjednik George W. Bush, barem za ovu, izbornu, godinu.

Konzervativni predlagatelji nisu uspjeli prikupiti dovoljan broj glasova kako bi nadišli proceduralnu prepreku koju su postavili demokrati, optužujući republikance da prijedlog pokušavaju progurati samo zbog senzibiliziranja svoje konzervativne baze za predsjedničke i parlamentarne izbore koji će se održati u studenome.

"Svi znamo o čemu je ovdje riječ", izjavio je senator iz Demokratske stranke Edward Kennedy. "Nije u pitanju zaštita svetosti braka, već je to čisto politikantski pokušaj da se jedna skupina građana izdvoji iz ostatka zemlje samo zbog stranačke koristi".

Predsjednik senatskog odbora za pravosuđe, republikanac Orrin Hatch, rekao je kako "nitko ne želi diskriminirati homoseksualce". "Homoseksualci imaju pravo živjeti onako kako to žele, no ne bi smjeli dobiti pravo mijenjati definiciju tradicionalnog braka. Preko toga mi ne možemo prijeći", rekao je Hatch.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da se većina Amerikanaca protivi istospolnim brakovima, ali su mišljenja podijeljena oko toga je li potrebna i njihova ustavna zabrana. Također je razvidno da birači smatraju da su u izbornoj godini mnogo važnije druge teme, poput zdravstvenog osiguranja i nacionalne sigurnosti.

(Hina) xdam ydj

Pročitajte više