Abbasa u srijedu potvrđuje parlament; svijet zadovoljan

Palestinski parlament u srijedu bi trebao inaugurirati predsjednika Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Mahmuda Abasa za novog predsjednika Palestinske samouprave, nakon njegove pobjede na nedjeljnim izborima, izjavio je u ponedjeljak privremeni predsjednik parlamenta Hasan Kreisheh.

"Palestinsko zakonodavno vijeće trebalo bi ga inaugurirati u srijedu", izjavio je Kreisheh.

Istodobno će položaj predsjednika parlamenta ponovno preuzeti Ravi Fatuh, koji od smrti Jasera Arafata obnaša dužnost privremenog predsjednika Palestinske samouprave.

Iz svijeta stižu reakcije, redom pozitivne, na uvjerljivu Abasovu izbornu pobjedu, koju bi u ponedjeljak trebalo službeno potvrditi palestinsko Središnje izborno povjerenstvo.

Izrael, prema pisanju dnevnika Ha'aretza, razmatra niz mjera kojima bi ojačao položaj novog palestinskog predsjednika. Citirajući ministra vanjskih poslova Silvana Shaloma, list navodi da bi mjere uključivale oslobađanje palestinskih zatvorenika i olakšavanje putnih ograničenja na okupiranim područjima. Vođa oporbene Laburističke stranke Shimon Peres, koji bi u ponedjeljak trebao ući u novu vladu kao zamjenik premijera Ariela Sharona, za izraelski vojni radio rekao je kako bi Izrael Abasu trebao dati "pravednu priliku" da se dokaže.

"Ovo je početak novog procesa. dogodila se velika promjena i ja se nadam kako je novo čelništvo odraz promjena u palestinskom narodu", izjavio je Sharon.

"Abas će biti tvrd i nepopustljiv partner, ali on je mudar čovjek, iskusan i umjeren... Izabrala ga je golema većina Palestinaca i moramo mu dati priliku da uspije", ustvrdio je.

Izraelski mediji, pozivajući se na vladine izvore, navode kako Sharon želi organizirati sastanak s Abasom na kojem bi obnovili izraelsko-palestinsku sigurnosnu suradnju.

Francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier za dnevnik Le Parisien/Aujourd'hui ocijenio je ishod nedjeljnih palestinskih izbora "prvom pobjedom za mir".

"To je pobjeda za demokraciju, prva pobjeda za mir", ustvrdio je.

Nova Palestinska samouprava trebala bi "obnoviti politički dijalog s Izraelom, jer se čvrsto nadamo od 2005. učiniti godinu mira između Izraelaca i Palestinaca", rekao je Barnier.

Nazvavši Abasa "odgovornim partnerom", njegov izbor na čelo Palestinske samouprave u ponedjeljak je pozdravila i Rusija, ocijenivši kako su se Palestinci u nedjelju odlučili za "političko rješenje" s Izraelom.

"Nadamo se konstruktivnim i plodonosnim kontaktima" s novim palestinskim predsjednikom, izjavio je za radio Moskovski eho posebni ruski izaslanik za Bliski istok Aleksandar Kalugin.

"Govoreći s osobnog stajališta, mi već dugo imamo dobre odnose s Abasom", dodao je Kalugin, ocijenivši ga "odgovornim partnerom".

"Palestinci su se jasno odlučili za političko rješenje odnosa s Izraelom, sukladno međunarodnom pravu koje predviđa prekid okupacije palestinskih područja i uspostavu neovisne palestinske države koja živi u miru i skladu s Izraelom", izjavio je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Jakovenko.

I Jordan pozdravlja Abasov izbor, izražavajući nadu da će započeti demokratski proces završiti uspostavom neovisne palestinske države.

"Čestitamo palestinskom narodu na demokratskom izboru predsjednika Palestinske samouprave i nadamo se da će demokratski proces započet na tim izborima dovesti do izgradnje neovisne države", izjavila je glasnogovornica vlade u Amanu Asma Hodr.

Novom palestinskom predsjedniku čestitku na pobjedi uputio je i vođa radikalnog pokreta Hamasa na Zapadnoj obali šeik Hasan Jusef, kojeg je izraleska vojska u studenome pustila na slobodu, nakon što je dvije godine proveo u zatvoru.

"Nazvao sam (izbornog) pobjednika Abu Mazena (Mahmuda Abasa) i čestitao mu na pobjedi", izjavio je Jusef, vođa pokreta koji je bojkotirao nedjeljne izbore.

(Hina) xdam ysd

Pročitajte više