Abhazija tvrdi da je srušila dvije gruzijske bespilotne letjelice

KRIZA na Kavkazu je danas dodatno eskalira nakon što je Abhazija objavila rušenje dvije gruzijske bespilotne letjelice iznad svog teritorija.

Abhaški dužnosnici su ruskim medijima rekli kako je njihova protuzračna obrana gruzijske letjelice srušila iznad okruga Očamčira. Taj se događaj zbio dva tjedna nakon rušenja gruzijske bespilotne letjelice za što je Gruzija optužila Rusija i predočila snimke za koje tvrdi da pokazuju kako je u tome sudjelovao ruski zrakoplov MiG-29.

Abhaški dužnosnik Ruslan Kišmarija je rekao kako današnji događaj dokazuje kako se Gruzija sprema vojno napasti Abhaziju - oblast koja se od nje odicijepila nakon krvavog rata početkom 1990-ih, ali koju nitko ne priznaje kao samostalnu državu.

Abhaziju, kao i Južnu Osetiju, službeno ne priznaje ni Rusija ali je Gruzija - čiji teritorijalni integritet podržavaju SAD i EZ - optužuje za vojnu podršku separatistima, odnosno agresiju u svrhu aneksije gruzijskog teritorija.

Rusija je ovaj tjedan objavila slanje pojačanja u Abhaziju, kako bi povećala tamošnji kontingent "mirovnjaka" te objavila kako će vojno reagirati na svaki gruzijski napad na Abhaziju. Rusija to pravda zaštitom svojih državljana u Abhaziji.

R.R.

Pročitajte više