Aditivi zabranjeni u svijetu u hrvatskom sladoledu, sokovima i slatkišima

TRIDESETAK prehrambenih aditiva koji se u Hrvatskoj dodaju hrani i pićima zbog poboljšanja okusa, boje i mirisa zabranjeni su u Europi, jer je dokazano kako imaju štetan učinak na zdravlje.

Naime, kako piše Jutarnji list, čak 110 prehrambenih aditiva od njih oko 300 koliko ih se koristi u Hrvatskoj, može naškoditi ljudskom zdravlju. Za njih trideset je dokazano da su opasni, a 70-ak ih spada u kategoriju "moguće opasnih aditiva“.

Najveći broj tih zabranjenih aditiva u europskim zemljama, nalazi se u slatkišima, gaziranim pićima, pudinzima i raznim suhomesnatim proizvodima.

Jedno istraživanje u Njemačkoj pokazalo je da hrana s aditivima koji pojačavaju okus, te hrana koja sadrži fosfat uzrokuju kod djece od 10 godina osteoporozu, jer istiskuju kalcij iz kostiju.

No, tih pojačivača okusa, i onih koji su u Europi podvrgnuti dodatnim ispitivanjima, ima u gotovo svim grickalicama koje možemo naći na našem tržištu, i koje pretežno jedu djeca. Osim u grickalicama, glutaminske kiseline ima i u Vegeti, gotovo svim suhomesnatim proizvodima, te gotovim juhama. Fosfata, pak, ima u mliječnim napicima, desertima, koncentratima za juhe i umake, te gaziranim pićima poput Coca Cole.

Jedan od poznatijih dodataka prehrani, za kojeg je dokazano da je vrlo toksičan i štetan za zdravlje, je aspartam, odnosno umjetni zaslađivač. Njegova upotreba je vrlo raširena. Čak je, piše Jutarnji, službeni zaslađivač Coca Cole i Pepsi Cole, a nalazi se u više od 6000 proizvoda, uključujući i dječje osvježavajuće napitke.

Simptomi trovanja aspartamom su glavobolja, umor, vrtoglavica, povraćanje, ubrzan rad srca, gubitak pamćenja, depresija, pobačaji, neplodnost, a može utjecati i na pojavu tumora mozga, multiple skleroze, kroničnog umora, epilepsije, Parkinsonove bolesti, Alzheimerove boelsti, i brojnih drugih.

Jedan od aditiva, koji se kod nas koristi, a zabranjen je, primjerice u Japanu, te u hrani za djecu, je BHA, koji se upotrebljava u proizvodnji koncentrata za juhe, začinskih mješavina, grickalica (primjerice čipsa), te žvakačih guma. BHA ima kancerogene i estrogene učinke.

U Hrvatskoj odnedavno postoji knjižica s popisom aditiva koji se koriste u proizvodnji hrane, a koji su kod nas dopušteni. Autorice knjižice "Što se krije iza E-brojeva" potencijalno opasne aditive ne preporučuju djeci, starijim osobama, šećerašima, bubrežnim bolesnicima i alergičarima.

Pročitajte više