Adlešić: Gospodarstvo je ključno za promjenu socijalnog stanja

PREDSJEDNIČKA kandidatkinja HSLS-a Đurđa Adlešić izjavila je danas u Osijeku kako Hrvatska treba "ozbiljan gospodarski program i oporavak jer se samo tako može stvoriti drukčija socijalna slika u zemlji".

Na konferenciji za novinare ona je izrazila žaljenje što joj, kako kaže, nije bilo omogućeno da suoči svoj program sa sadašnjim predsjednikom Stjepanom Mesićem i kandidatkinjom HDZ-a Jadrankom Kosor, ocijenivši kako njih dvoje "nemaju programe", nego se "međusobno optužuju, troše veliku količinu novca i sporadično reagiraju na napise u medijima".

Istaknula je kako Hrvatska nema riješeno pitanje granica sa susjedima, a da se "predsjednik države i predsjednik Vlade ponašaju kao da to nije bitno", iako, drži Adlešić, bez rješenja graničnih pitanja nema niti gospodarskog napretka na tim područjima.

"Predsjednik države mora se aktivno uključiti u rješavanje pitanja granica, ali i u lobiranje za Europsku uniju. Nije se smjelo dogoditi da se predsjednik Vlade i predsjednik države 10 dana prepucavaju po medijima oko obavještajnih pitanja, što se moglo riješiti jednom odlukom u roku od sat vremena, a pritom propuštaju vrijeme lobiranja za EU", ustvrdila je Adlešić.

Zamoljena da komentira rezultate predizbornih anketa, Adlešić je rekla da će građani, ako izaberu između dvaju kandidata koji su sada favoriti, "definitvno izabrati stanje kakvo imaju danas, a to je Hrvatska u kojoj nema promjena, u kojoj će vojska nezaposlenih samo rasti jer njih ne zanima gospodarstvo, što je jedini ključ rješavanja socijalne slike Hrvatske".

Na novinarski upit o rušenju Titova spomenika u Kumrovcu, kazala je: "To je potpuno neprimjeren čin koji mi osuđujemo".

Predsjednik HSLS-a Ivan Čehok rekao je kako je stranka ovom kampanjom htjela pokazati kako nema nevažnih izbora te da će Hrvatska, ako sve ostane kao do sada, i dalje biti zemlja s jednom od najvećih stopa nezaposlenosti mladih ljudi te s niskom razinom stranih ulaganja, odnosno tamo gdje je bila i prije pet godina.

"Predsjednik države mora biti kohezivna osoba, a dosadašnji hrvatski predsjednici to nisu bili, jer su, na ovaj ili onaj način, još dublje podijelili Hrvatsku. Zadaća predsjednika nije toliko da pije kavu s građanima, već s europskim državnicima i da pomakne sadašnje negativne trendove", rekao je Čehok.

Pročitajte više