UN: Izraelski kopneni napad na Rafah mogao bi dovesti do pokolja

Foto: EPA

Izraelski kopneni napad na Rafah izložio bi riziku živote stotina tisuća stanovnika Pojasa Gaze i nanio golem udarac humanitarnim aktivnostima u cijeloj palestinskoj enklavi, poručio je UN-ov Ured za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

Izrael prijeti da će izvesti kopneni napad na Hamas u Rafahu, gdje se sklonilo gotovo milijun ljudi.

"To bi mogao biti pokolj civila i nevjerojatan udarac humanitarnim operacijama u cijelom pojasu jer se njima upravlja pretežito iz Rafaha", rekao je glasnogovornik OCHA-e Jens Laerke na brifingu u Ženevi.

Humanitarne aktivnosti vođene iz Rafaha uključuju medicinske klinike i točke za distribuciju hrane te centre za neishranjenu djecu, rekao je.

"Pripremljen plan za slučaj kopnenog napada"

Dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na istom je brifingu rekao da je pripremljen plan za slučaj kopnenog napada, koji uključuje novu poljsku bolnicu, ali i upozorio da to neće biti dovoljno da se spriječi velik broj žrtava.

"Apsolutno neće spriječiti značajnu dodatnu smrtnost", rekao je Rik Peeperkorn, predstavnik WHO-a za palestinska područja.

Dodao je da je "jako zabrinut" da će napad zatvoriti granični prijelaz u Rafahu između Pojasa Gaze i Egipta koji se koristi za uvoz lijekova i medicinske opreme.

Pročitajte više