Adriatic institut: Hrvatska srlja prema ekonomskom kolapsu, hitne reforme su nužne!

NOVI ministri Jadranke Kosor nisu krenuli putem provođenja nužnih reformi koje bi zemlju izvele iz krize, već ih se jednostavno može promatrati kao lojalne igrače HDZ-a. Razočaravajuće, ali od ove Vlade koja provodi tek kozmetičke promjene, teško se mogu očekivati one prave strukturne i ekonomske, napisala je u analizi o stanju u hrvatskoj ekonomiji predsjednica Adriatic instituta za javnu politiku Nataša Srdoč.

U tekstu pod naslovom "Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj gotovo 19 posto, visoki dug i prevelika inercija političkih elita vode do ekonomskog kolapsa", Nataša Srdoč podsjeća i na činjenicu da je bonitetna kuća Standard & Poor’s snizila kreditni rejting Hrvatskoj s BBB na BBB-, i to s negativnim prognozama te da nas takav rejting dijeli tek još jednom negativnom ocjenom od "smeća".

"Stanje je neodrživo"

Predsjednica Adriatic instituta napominje da je u 2009. Hrvatska doživjela drastičan ekonomski pad od 5,8 posto, da je pad od 2,5 posto zabilježen u prva dva kvartala 2010. te je velika vjerojatnost da ćemo i tu godinu završiti s padom od 1,5 posto. Istovremeno, Hrvatska sve nade polaže u turizam. "To je neodrživo", ističe Srdoč dodajući kako se građani i dijaspora pitaju je li Vlada svjesna činjenice da bi trebala provesti reforme kako bi povećala ekonomski rast i smanjila nezaposlenost bez obzira na turističku sezonu.

"Kada je premijerka Jadranka Kosor provela rekonstrukciju Vlade krajem prosinca 210. te smijenila ministra financija Ivana Šukera, ministricu graditeljstva Marinu Matulović Dropulić, ministra obrane Branka Vukelića i ministra kulture Božu Biškupića svoje je odluke objasnila dovođenjem novih snaga s ciljem ubrzavanja gospodarskog oporavka u 2011.", ističe Srdoč, no napominje kako se smijenjeni ministri u medijima povezuju s korupcijom, kao što i u Vladi, na nesreću, i dalje sjede ministri koji se povezuju s korupcijom, ali nisu smijenjeni jer se očekuje da će jako pridonijeti izbornom rezultatu.

"Teško je očekivati od Vlade da će provesti reforme"

"U ovom stadiju borba protiv korupcije izgleda kao kozmetička borba s ciljem učvršćivanja pozicije Jadranke Kosor unutar stranke i završetka pregovora za ulazak u Europsku uniju", zaključuje Srdoč dodajući da je od takve Vlade teško očekivati da će provesti reforme. "Jasno je da je glavni cilj HDZ-a pobjeda na izborima 2011. na krilima ulaska u EU te ostanak na vlasti".

Pri tom, upozorava Srdoč, to što Hrvatskoj propadaju mogućnosti za razvijanje proizvodnje vina, samo je jedna kolateralna žrtva takve vladavine. U izbornoj godini se, ističe predsjednica Adriatic instituta, može samo očekivati povećanje proračunskog deficita. I ako predviđeni rast i bude 1,4 posto, i dalje su dugovi koji Hrvatskoj dolaze na naplatu veći od onoga što ona može sanirati bez zaduženja. Na takav način, zaključuje Srdoč, neodgovorna i rastrošna Vlada samo prebacuje nacionalni dug i ekonomske probleme i na sljedeću generaciju.

Pročitajte više