AEK-ovi navijači gađali BBB-e molotovljevima i nekoliko izboli. Nijedan nije uhićen

Foto: Screenshot

Za svih 105 osoba uhićenih nakon žestokog uličnog sukoba navijačkih skupina pred stadionom AEK-a u Ateni, u kojem je ubijen 29-godišnji Michalis Katsouris, određen je istražni zatvor, javljaju grčki mediji. Određivanjem istražnog zatvora za posljednja 33 okrivljenika zaključen je istražni postupak.

U nedjelju su grčki suci izdali 41 rješenje o istražnom zatvoru kojim se uhićenici raspoređuju u 16 različitih zatvora na grčkom teritoriju. Navedeno je da će osmorica hrvatskih državljana biti odvedeni u zatvor u Avloni, a šestorica u zatvorsku jedinicu u Koridalosu, koja se nalazi između Atene i Pireja. Preostalih 27 zatvorenika će biti raspoređeno u 14 zatvorskih jedinica.

>> ANKETA Zaslužuju li BBB-i završiti u grčkim zatvorima?

Kada je riječ o ubojstvu navijača AEK-a Michalisa Katsourisa, zasad nema nikakvih novih informacija. Zadnje što su objavili grčki mediji bilo je da je policija uspjela izolirati pet glavnih osumnjičenih za ubojstvo. Među njima su, kako su naveli, Hrvat, Albanac i tri Grka, navijača Panathinaikosa.

No grčki mediji danas pišu kako su uhićena 102 Hrvata, jedan Albanac i samo dva Grka. Radi se upravo o dva pripadnika grupe Gate 13, navijača Panathinaikosa. Nešto pripadnika Gate 13 je, podsjetimo, bilo s BBB-ima tijekom sukoba s AEK-ovim navijačima. Grci pišu kako za jednom osumnjičenom osobom, Grkom, nije raspisana tjeralica "jer nisu poznati njegovi puni podaci".

Stotinjak Boysa i nekoliko Panathinaikosovih navijača, kako je danas rekao hrvatski veleposlanik u Ateni, Grci terete za narušavanje javnog reda, uništavanje imovine i zločinačko udruživanje. 

No u cijeloj priči ostalo je potpuno nejasno kako to da grčka policija nije uhitila nijednog navijača AEK-a. Tu informaciju Indexu je potvrdio i grčki novinar upućen u zbivanja.

Do uhićenja pripadnika AEK-ove navijačke skupine nije došlo premda je već dugo jasno da su se malo prije ponoći ispred stadiona AEK-a tukli s organiziranom navijačkom skupinom, također sklonom huliganskim ispadima, kao što je slučaj i kod BBB-a. 

Nova snimka pokazuje da su Grci na BBB-e bacali molotovljeve koktele

Grčki mediji, koji huliganima nazivaju samo BBB-e (nazivali su ih i "hrvatskim ubojicama" i "odredom smrti") danas su objavili novu snimku nereda. Grčki mediji su to objavili na očekivano jednostran način pa su tako napisali da su "hrvatski huligani djelovali organizirano", da su bili naoružani i "odlučni poput vojske". 

"Muškarci u crnom s kapuljačama marširaju poput organizirane vojske, držeći lance i palice u rukama. Viču i psuju mašući oružjem kao da idu u rat. Iz snimki se čini da su huligani tu došli ubijati", napisao je grčki News Bomb, jedan od medija koji je prenio snimku i koji tvrdi i da su Hrvati nosili i noževe, što se na snimci ne vidi.  

No ono što se vidi na novoj snimci, a grčki portal to ne ističe, nešto je što dosad nije bilo poznato, ali ne ide u prilog narativu koji plasiraju Grci - da AEK-ovi navijači, očito također itekako dobro pripremljeni na krvavi okršaj, na Boyse bacaju i molotovljeve koktele.

Na videu se naime jasno vidi kako na Hrvata, uz baklje, dolijeću molotovljevi kokteli i izazivaju vatrene eksplozije, a na snimci se vidi i kako vatra ostaje gorjeti na pločniku. Nakon što su ispalili arsenal, AEK-ovci bježe. 

Više BBB-a ubodeno u sukobu, jedan ima sedam uboda

Od ranije je poznato da je jedan pripadnik BBB-a u sukobu zadobio sedam uboda, pretpostavlja se nožem, zbog čega je i hospitaliziran. Inače, ubodenog Boysa Grci su snimali i slikali dok je ležao na tlu i to objavljivali na društvenim mrežama.

Još nekoliko Bad Blue Boysa ima ubodne rane. No unatoč tome u tjedan dana od nereda baš nijedan navijač AEK-a nije uhićen.

Ovo je pitanje danas potegnuo i odvjetnik Vassilis Noulezas koji brani neke od uhićenih Boysa.

"Kada se dvojica potuku, što napravite? Pa privedete obojicu. Ja samo postavljam to kao pitanje, zašto nijedan navijač AEK-a, koji su isto sudjelovali u sukobu, nije uhićen. Slobodno napišite da sam to rekao, nije me strah", rekao je Noulezas.

Grci nezainteresirani za utvrđivanje uloge AEK-ovih navijača u sukobima

Policija je na licu mjesta pronašla nekoliko noževa, ali nije objavila čiji su. Ne zna se ni je li jednim od tih noževa ubijen 29-godišnji navijač AEK-a kojem je zarezana arterija nakon čega je iskrvario. Boysi u neformalnim razgovorima od početka tvrde da njihovi pripadnici u Ateni nisu koristili noževe. Policija navodno zasad za ubojstvo sumnjiči i više navijača Panathinaikosa koji su bili u istoj skupini s Boysima, no o ulozi AEK-ovih navijača u cijelom sukobu u Grčkoj se ne može čuti praktički ništa. 

Zasad se čini da ni grčka javnost, ali ni policija ni pravosudni organi nisu zainteresirani za procesuiranje svih koji su se prošlog ponedjeljka obračunavali na ulicama Atene s koje se god sukobljene strane nalazili. 

Pročitajte više