Direktorica GONG-a za Index: Sjetimo se, Karamarko je bio Sanaderov ministar

Foto: Index, Screenshot: N1

IZVRŠNA direktorica GONG-a Jelena Berković za Index je prokomentirala aferu Konzultantica. Ona tvrdi kako Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neće napraviti ono što je potrebno te da cijeli slučaj, kao i obitelj Karamarko i HDZ, trebaju detaljno istražiti i druga nadležna tijela.

Podsjetimo, Josip Petrović, lobist mađarskog MOL-a, preko svoje tvrtke Peritus savjetovanje gotovo pune dvije godine plaćao je usluge tvrtki Drimia, u vlasništvu Ane Šarić Karamarko, supruge prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka.

> Lobist MOL-a platio najmanje pola milijuna kuna Karamarkovoj supruzi da ga savjetuje


"Posljednji bitan slučaj koji je Povjerenstvo rješavalo, onaj o donacijama predsjednici koja je iste uplatila na račun HDZ i tako izbjegla plaćanje poreza od 40 posto, pokazuje da Povjerenstvo i nema neke zube. Štoviše, kritika predsjednice prema njima je loš simptom, odnosno pritisak na Povjerenstvo. U tom kontekstu, ne treba se pouzdati u to da se slučaj afera Konzultantica rješava samo pred tim Povjerenstvom. Iako je njihovo mišljenje dobrodošlo, trebaju djelovati i druga nadležna tijela, a prvenstveno se o svojem prvom suradniku Karamarku treba izjasniti premijer Orešković, ali i cijeli HDZ koji kao stranka već otprije nosi stigmu političke korupcije", kazala je Berković za Index.

Jelena Berković spomenula je kako se treba sjetiti da je Karamarko bio Sanaderov ministar.

"Vrlo je zabrinjavajuće što se u aferi INA-MOL nakon što je Ivo Sanader maknut iz te priče ponovno pojavljuju dva imena iz Sanaderova vremena. Jedno je Joza Petrović koji sad eksplicitno lobira za MOL, a druga je ključna osoba Tomislav Karamarko koji je Sanaderu bio mnistar, a sada dijeli interesnu povezanost s Jozom Petrovićem te ga brani kao prijatelja iz košarkaških dana, ne dovodeći u pitanje sadržaj Petrovićeva svjedočenja u Londonu."

Berković smatra kako bi se nadležna tijela trebala detaljnije pozabaviti izvještajem o financiranju HDZ-a.

"Izvještajem o financiranju trebao bi se pozabaviti DIP, državna revizija, Povjerenstvo za spriječavanje sukoba interesa, a onda možda i neka druga tijela. Na popisu donatora se među ostalim nalaze i ljudi povezani s aferom Karlovačka banka, koje je pak predsjednica pomilovala", kaže Berković.

Naime, među donatorima HDZ-a posebno se ističe tvrtka nekretnine Oksane Dvinskykh koja je prijateljica Ane Karamarko, supruge predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

"Gdje ima dima, možda ima i vatre. I uz dužno poštovanje obitelji Karamarko koja traži da joj se vjeruje na riječ da razlikuje privatne od javnog interesa, u javnosti to nije dovoljno. Treba to i provjeriti", zaključila je direktorica GONG-a.

Pročitajte više