AFERA PAKETIĆI Prijavite ministricu antikorupcijskom uredu EU-a, možete im pisati na hrvatskom

Foto: Hina/Screenshot/OLAF

AKO ste zgroženi činjenicom da su paketići za siromašnu djecu koje financira Europska unija završili kao darovi djeci u privatnom katoličkom vrtiću, to možete prijaviti antikorupcijskom uredu EU-a OLAF-u. Naime, s obzirom na to da su u ovu tipičnu HDZ-ovsku muljažu upetljana i sredstva Europske unije, stvari bi se za vladu Andreja Plenkovića mogle zakomplicirati ako se dovoljno građana kratkim mailom javi OLAF-u i prijavi što se dogodilo.

"Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku će polaznike dječjeg vrtića darivati prigodnim paketima koje sufinancira Europska unija iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) i Europskog socijalnog fonda (ESF). Pozivamo vas da medijski popratite ovaj događaj!" stoji u pozivu koji su zaprimile redakcije iz ministarstva koje vodi Nada Murganić.

Paketići za siromašnu djecu, koje je financirala EU, završili su, pak, u privatnom katoličkom vrtiću Blažena Hozana, kako su jučer otkrili novinari Nove TV, a kada su oko toga upitali zamjenicu ministrice Margaretu Mađerić, ona je doslovno pobjegla od kamera. Onda se pak pojavila ravnateljica privatnog vrtića, sestra Antonija Matić, koja je ponudila posve neuvjerljivo objašnjenje kako su od Murganić dobili paketiće koje će oni dalje distribuirati siromašnoj djeci, iako nije znala navesti konkretno kojoj.

Prema europskoj definiciji, prevara je "namjeran čin obmane s ciljem osobnog dobitka ili koji izaziva gubitak nekom drugom"

Na službenim stranicama OLAF-a postoji rubrika “Prijavite prevaru”, koja svim građanima Europske unije omogućava da se na jednom od službenih jezika, među kojima je i hrvatski, obrate ovom uredu i prijave radnje koje smatraju problematičnima. Prema definiciji prevare koja se tamo navodi, ovo što je napravilo Murganićkino ministarstvo s paketićima za siromašnu djecu po svemu sudeći pripada toj kategoriji: 1. ''Namjeran čin obmane s ciljem osobnog dobitka ili koji izaziva gubitak nekom drugom.'' i 2. ''Nepravilnost koja krši europska pravila i ima negativan utjecaj na financijske interese EU-a. Ako je nepravilnost počinjena namjerno, ona predstavlja prevaru.''

Kako je EU financirala te paketiće, a oni su od strane ministarstva dani privatnom katoličkom vrtiću a ne najsiromašnijoj djeci, očito je riječ o kršenju pravila u kojem je netko oštećen - siromašna djeca! Bijeg ministrice i njene zamjenice od novinara dodatno ukazuje kako su i same shvatile kako su uhvaćene s prstima u pekmezu tj. u nepropisnom i prevarantskom dijeljenju paketića za siromašnu djecu onima koji nisu u toj kategoriji.

Kako OLAF-u možete prijaviti ministricu Murganić

Murganić možete anonimno prijaviti ako kliknete na “Go To Fraud Notification System”, te onda izaberete opciju Questionnaire. Taj proces je dostupan na engleskom, njemačkom, francuskom i nizozemskom jeziku. Ako vam nije problem ostaviti svoje ime i prezime, te adresu e-maila, na raspolaganju vam je opcija “Go to webform”, koja je dostupna na 24 službena jezika Europske unije.

Možete i poslati pismo uredu OLAF-a na sljedeću adresu: European Commission, European Anti-Fraud Office (OLAF), 1049 Brussels, Belgium.

Nakon zaprimljene prijave, OLAF ima dužnost provjeriti odnosi li se slučaj na područje u kojima imaju ovlasti te jesu li informacije dovoljne da se pokrene istraga. Stoga je važno u prijavi naglasiti kako je riječ o paketićima koje je financirala Europska unija, a koji nisu podijeljeni siromašnoj djeci kako je trebalo biti.

HDZ treba upozoriti da im muljaža europskim novcem neće proći ispod radara

Za razliku od hrvatskih institucija, OLAF svoj posao obavlja kompetentno i shvaća vrlo ozbiljno te istrage ne pokreće po tome što je politički oportuno, nego po jasno definiranim kriterijima kršenja europskih pravila.

Ovaj skandalozni slučaj s paketićima itekako vrijedi prijaviti OLAF-u, pa čak i ako ne dođe do istrage, jer je HDZ-ovoj vladi velikog europejca Plenkovića očito potrebno pokazati da im njihove uobičajene muljaže neće lako proći ispod radara kada je riječ o europskom novcu i siromašnoj djeci. Cijeli proces će vam oduzeti pet-deset minuta vremena, a učinit ćete nešto dobro za Hrvatsku i za budućnost naše djece.

Pročitajte više