Afera Podravka: Polančec predao Inu MOL-u u zamjenu za kredit za kupnju dionica Podravke

MAĐARSKA istražna tijela otkrila su ulogu bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u aferi Podravka. Prema informacijama koje je objavio Jutarnji list, Polančec je predao Inu MOL-u u zamjenu za 34,2 milijuna eura kredita kojim je financirana kupnja 10,6 posto dionica Podravke. Upravo je Polančec zatražio MOL-ovu pomoć u toj operaciji, a posao su nakon toga dovršili Zdravko Šestak, bivši predsjednik Uprave Podravke, i Josip Pavlović, bivši član Uprave za financije.

Mađarska je istraga provedena na zahtjev DORH-a koji je tražio očitovanje vodstava OTP banke i MOL-a o izjavi iz OTP banke da Podravka 34,2 milijuna eura kredita može vratiti i dionicama Ine.

Kako stoji u dokumentima mađarske istrage, Damir Polančec je od Uprave MOL-a tražio da ih savjetuje u obrani od neprijateljskog preuzimanja. MOL je na to pristao i postao Podravkin savjetnik, čime se jasno demantira Polančecova obrana da nije znao ni sudjelovao u pregovorima oko Podravkinih dionica.

Damir Polančec ključna osoba u povezivanju ugovora između MOL-a i Ine i afere u Podravki?

U mađarskom dokumentu stoji da su pregovori o OTP-ovu kreditu počeli nakon što je "hrvatska Vlada prihvatila promjene u korporativnoj upravljačkoj strukturi Ine", navodi Jutarnji ključnu rečenicu u kojoj se navodi MOL-ovo stjecanje većinskih upravljačkih prava unatoč tome što nije kupio i većinski paket dionica.

Upravo u tome je očito da je Damir Polančec bio ključna osoba u povezivanju ugovora između MOL-a i Ine i afere u Podravki.

Da bi se spriječilo neprijateljsko preuzimanje Podravke, MOL je proveo procjenu akvizicije u Podravki te savjetovao refinanciranje Merrill Lynchova kredita iz srpnja 2007. kojim je Fima Ami, tvrtka kći varaždinske Fime registrirana na Malti, kupila 10,6 posto Podravkinih dionica.

Pročitajte više