Afera Šume: Pavelić odbio odustati od nemoralnog milijunskog bonusa

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

NAKON što je Index u petak otkrio aferu o milijunskim potraživanjima bonusa od Hrvatskih šuma, reakcije uključenih u aferu ne prestaju pristizati. Prvo je, nakon višednevne šutnje, jučer progovorio Tihomir Jakovina. Danas je, u intervjuu za tportal, o svemu javno prozborio i Ivan Pavelić.

> Jakovina znao za korupciju i malverzacije? Hrvatske šume štetnim ugovorima izgubile 400 milijuna kuna

>OVAKO PLJAČKA SDP Direktorima Hrvatskih šuma zajamčili bonuse od 5,5 milijuna kuna

>SDP šuti i gleda: Jakovina prijatelju u zamjenu za kredit dao posao i bonus od 2,3 milijuna kuna

>VIDEO Jakovina o aferi Šume

Podsjetimo, Uprava Hrvatskih šuma na čelu s predsjednikom Ivanom Pavelićem i članom Uprave Ivanom Ištokom tuži Hrvatske šume jer im nisu isplaćeni bonusi.

Ivan Pavelić treba dobiti oko 2,3 milijuna kuna, a Ivan Ištok oko 1,6 milijuna kuna. Naime, Skupština društva Hrvatske šume, zastupana po bivšem ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini 26. siječnja 2012. sklopila je ugovore s Ivanom Pavelićem, kao predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma te sa Ivanom Ištokom i Marijom Vekić kao članovima Uprave tog društva. Marija Vekić, kojoj prema ugovoru također pripada kao i Ištoku, oko 1,6 milijuna kuna, nije tužila Hrvatske šume radi neisplate bonusa.

Pavelić je u intervjuu za tportal kazao kako svi članovi Uprave ostaju pri tome da im se isplati bonus. Na pitanje o tome jesu li potraživanja tih bonusa moralna, Pavelić je odlučio relativizirati moral.

Paveliću je moral relativan

"Pitanje moralnosti jako je široka tema i o tome se može naširoko diskutirati. Kad se nešto potpisuje, mora se razmišljati je li to u redu ili nije. Što je moral? Je li moralno da vi radite, a netko drugi ne? Je li moralno da ljudi u Africi gladuju, a mi bacamo hranu? Puno je tih lažnih i licemjernih moralnih pitanja. Pogotovo od političara i sindikata. U konačnici to ja kao da uzmete Ronalda i on počne zabijati golove, a vi mu tada vičete: Nemoj zabijati golove. To je malo nezgodna situacija", rekao je, a u nastavku je odlučio ponuditi i bizarno opravdanje za to kako je došao do radnog mjesta.

Za početak, osvrnuo se na to što je prijatelj s Tihomirom Jakovinom.

"Kažem da nijedan zaposlenik uprave državnih poduzeća nije izabran putem javnog natječaja, pa tako niti ja. Kad svi budu izabrani putem javnog natječaja, onda ću se ja složiti s vama. Svi su prijatelji s nekim. Ističem, u poslu nema prijatelja! Kad se radi o poslu, onda je samo riječ o poslu. Neka ekonomisti procijene je li moj menadžerski ugovor dobar ili nije", rekao je.

U zaključku je kazao kako se nema namjere odreći bonusa te kako mu Jakovina više nema pravo ništa govoriti jer mu više nije šef.

Pročitajte više