Afera vrtići: Kerumu i Gradu Splitu 200.000 kuna kazne zbog kršenja Zakona o javnoj nabavi!

ZBOG afere vrtići, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je Prekršajnom sudu optužni prijedlog protiv splitskog gradonačelnika Željka Keruma i Grada Splita! Traže da plate 200 tisuća kuna! Grad Split 150 tisuća, a Kerum, kao odgovorna osoba - 50 tisuća kuna!

Nije bilo elemenata žurnosti!

Utvrdili su, naime, da su tijekom srpnja sklopili dva ugovora na 300 tisuća kuna s tvrtkom Taho keramika Kerumovog prijatelja Ivice Livaje, premda nisu bili ispunjeni uvjeti za primjenu pregovaračkog postupka bez prethodne objave, budući da nisu postojali razlozi iznimne žurnosti!

Tako su gradonačelnik Kerum i Grad Split prekršili Zakon o javnoj nabavi, navodi se u priopćenju objavljenom na web stranicama DORH-a.  

Nakon što je Index otkrio aferu, Kerum otkazao Livaji i krenuo u javni natječaj!

Ukupna vrijednost posla bila je inače 6 milijuna kuna. Sve je u ruke dato Livaji, premda njegova tvrtka ima tek franšizu za prodaju keramičkih pločica. Nakon što je Index otkrio aferu, Kerum je brže bolje stopirao sve poslove, te kazao da će radove platiti tvrtka Kerum, a da će se opremanje vrtića provesti putem javnog natječaja.

Na Državnom odvjetništvu branio se kako se o svemu savjetovao sa pravnom službom Grada Splita, no očito je da je dobio krivi savjet! Do danas Kerum nije otkrio kakvi su zapravo bili pravi motivi otkazivanja aranžmana prijatelju Livaji. 

Dva ugovora za 27 izvođača, gdje su troškovnici?!

Premda se pohvalio kako na vrtićima radi 27 izvođača, pokazao je tek dva ugovora s Livajom. Što je sa ostalima?! Isto tako, Indexu već dva tjedna iz Grada Splita nije odgovoreno na upit o troškovnicima. Tražili smo ih kako bi usporedili bi li radovi uistinu bili 20 posto jeftiniji, nego oni koji će se osigurati putem javnog natječaja, kako je gradonačelnik tvrdio, prije no što su mu potpuno otkazali živci.  

Državno odvjetništvo je nakon istrage zaključilo da nema elemenata kaznene odgovornosti, odnosno da Kerum nije počinio zloporabu položaja i ovlasti, kad je direktno pogodio poslove sa Livajom.

Premda je splitski gradonačelnik medije optužio za destrukciju, posljednja najava je da će vrtići biti gotovi najkasnije do sredine listopada. Da je odmah išao u raspisivanje natječaja, ne bi bilo nikakvog kašnjenja. Sve bi bilo u redu i po zakonu, a djeca bi u vrtiće mogla već početkom rujna.

Pročitajte više