AFGANISTAN: UN TREBA UTVRDITI PRAVILNOST IZBORA

Ujedinjenim narodima upućen je zahtjev za pokretanje istrage o mogućim nepravilnostima tijekom predsjedničkih izbora u subotu u Afganistanu, objavilo je u ponedjeljak afganistansko izborno povjerenstvo.

"Odlučeno je da se od UN-a zatraži da imenuje nepristranu skupinu međunarodnih izbornih stručnjaka kako bi oni temeljito proučili te tvrdnje", rekao je Ray Kennedy, zamjenik predsjednika afganistanskog izbornog povjerenstva.

U toj tročlanoj skupini trebali bi biti jedan kanadski diplomat, jedan švedski stručnjak za izbore i još jedna osoba, dodao je dužnosnik afganistanskog izbornog povjerenstva, kojega čine predstavnici Afganistana i UN-a.

Prebrojavanje glasova je privremeno obustavljeno. Ako neki kandidati koji su osporili valjanost izbora i bojkotirali ga, sada žele glasati, njihovi zahtjevi bit će proučeni, dodao je Ray Kenendy.

Četrnaest od 18 kandidata su u subotu ukazali na nepravilnosti i bojkotirali izbore. Među njima se nalazi i glavni suparnik predsjednika Hamida Karzaija, njegov bivši ministar obrazovanja Yunus Qanooni.

(Hina) xtm ymaš

Pročitajte više