Afrička unija traži odlazak Wagnera i drugih plaćenika iz Libije

Ilustracija: EPA

AFRIČKA unija organizirat će konferenciju o nacionalnom pomirenju u Libiji, izjavio je jučer čelnik AU-a Mousa Faki Mahamat, istaknuvši da sudionici pripremnih razgovora traže odlazak stranih vojnih plaćenika. 

"Sastali smo se s više aktera i radimo s njima na datumu i lokaciji konferencije", izjavio je Faki za afp na konferenciji za novinare nakon dvodnevnog summita AU-a.

Skupom će predsjedati povjerenik Afričke unije za Libiju predsjednik Republike Kongo Denis Sassou Nguesso, dodao je Faki. 

Odlazak stranih plaćenika

Pripremni sastanak održan je u glavnom gradu Tripoliju prije nekoliko tjedana, izvijestio je čelnik AU-a.

"Zatražen je odlazak stranih vojnih plaćenika", dodao je čelnik Afričke unije. "Libijci moraju razgovarati, mislim da je to uvjet za izbore u stabilnoj zemlji", dodao je.

Od svrgavanja Moamera Gadafija 2011. godine u pobuni koju je podupro NATO Libiju razdiru nasilje i oružani sukobi.

Borba za vlast iznjedrila je niz neregularnih naoružanih skupina i potaknula intervenciju arapskih i zapadnih država, Turske i Rusije.

Izbori trebali biti održani 2021.

Uprava generala Khalife Haftara na istoku osporava legitimitet vlade premijera Abdulhamida Dbeibaha koju priznaju Ujedinjeni narodi, tvrdeći da joj je mandat istekao u ožujku prošle godine.

Predsjednički i parlamentarni izbori trebali su biti održani u prosincu 2021., na kraju mirovnog procesa koji su nadzirali Ujedinjeni narodi, ali su odgođeni zbog žestokih sporova oko kontroverznih kandidata i pravila o sudjelovanju.

Misija UN-a u Libiji objavila je ovog mjeseca da su visoki dužnosnici dvije uprave prihvatili koordinacijski mehanizam koji bi trebao regulirati odlazak stranih vojnih plaćenika.  

To je "važan korak prema održivoj stabilnosti i miru u Libiji", istaknuli su članovi misije nakon sastanka u Kairu na kojem su sudjelovali i dužnosnici Sudana i Nigera.

No, razgovori koje je vodio izaslanik UN-a Abdoulaye Bathily nisu iznjedrili konkretne rokove ni mjere odlaska stranih boraca.

20 tisuća stranih vojnika

Prema procjenama UN-a iz druge polovine 2021., u Libiji je u tom trenutku u sastavu regularnih i neregularnih vojnih postrojbi bilo angažirano više od 20 tisuća stranaca.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres ponovo je u petak zatražio odlazak svih stranih vojnih plaćenika, rekavši da su izbori jedini "vjerodostojan put prema legitimnom i zajedničkom sustavu upravljanja".

"Hitno je potrebna politička volja da se razbije dugotrajna politička pat-pozicija i da se postigne napredak na više područja", izjavio je Guterres u Adis Abebi.

U neuspjelim pokušajima osvajanja Tripolija od travnja 2019. do lipnja 2022. Haftar je koristio borce iz Čada i Sudana, a angažirao je i pripadnike ruskog Wagnera.

Na području pod kontrolom Dbeibahove vlade stacionirani su pak turski vojnici.

Zajednička vojna komisija "5+5", sastavljena od predstavnika istočne i zapadne Libije, trebala bi jamčiti odlazak stranih boraca u sklopu primirja potpisanog u listopadu 2020.

Pročitajte više