Afrička unija završila summit na temu Iraka i sukoba u Africi

Tridesetčetiri šefova država i vlada zemalja Afričke unije (AU) u ponedjeljak je u Adis Abebi razgovaralo o aktualnim afričkim sukobima te o stanju u Iraku prije moguće američke vojne intervencije.

Nakon šestsatnih rasprava, sastanak posvećen sukobima završen je u ponedjeljak navečer, dan ranije nego što je bilo predviđeno.

´Konačno priopćenje bit će objavljeno sutra (utorak). Imat ćemo i izjavu o Iraku´, kazao je v.d. predsjednika Komisije AU Amara Essy.

Na marginama summita, libijski čelnik Moamer Gadafi ocijenio je pred novinarima da će, bude li rata u Iraku, ´terorizam pobijediti´. Ustvrdio je također da će irački predsjednik Sadam Husein ´ostati u Iraku ili ondje umrijeti´, ali neće poći u egzil.

AU, formirana u srpnju 2002. umjesto dotadašnje Organizacije afričkog jedinstva, nema nadležnosti intervenirati u sukobe koji razdiru najsiromašniji kontinent. Stoga je južnoafrički predsjednk Thabo Mbeki, trenutačni predsjednik AU, u svome inauguralnom govoru pozvao na uspostavu Vijeća za mir i sigurnost Unije, koje bi trebalo poboljšati stanje.

Takvo vijeće bilo bi ekvivalent Vijeća sigurnosti UN-a.

Pročitajte više