Afroamerikanac prvi put na čelu demokrata u Zastupničkom domu

Foto: EPA

HAKEEM Jeffries izabran je danas za vođu Demokratske stranke u Zastupničkom domu američkog Kongresa, čime je postao prvi Afroamerikanac na tako visokom položaju u Kongresu.

Pedesetdvogodišnjak iz New Yorka Jeffries preuzet će tu funkciju 3. siječnja kada počinje 118. saziv Kongresa. Odluka demokrata također označava uspon mlađe generacije čelnika u Zastupničkom domu s 435 članova i kraj ere Nancy Pelosi (82) koja je 2007. postala prva žena na čelu Zastupničkog doma.

"Uspon Jeffriesa na čelo demokrata u Zastupničkom domu je prekretnica u povijesti SAD-a"

"Uspon Hakeema Jeffriesa na čelno mjesto demokrata u Zastupničkom domu prekretnica je u povijesti Sjedinjenih Država", kazao je neposredno prije objave rezultata vođa većinskih demokrata u Senatu Chuck Schumer. Oboje su iz Brooklyna.

Prilikom službene objave svoje kandidature 18. studenoga, nakon deset godina u Zastupničkom domu, Jeffries je obećao da će se mlađim zastupnicima dati više prostora u oblikovanju zakona.

"Mogućnosti za smisleno kreiranje politike i javni angažman trebale bi biti pravedno raspodijeljene bez obzira na godine službe", napisao je Jeffries u pismu kolegama demokratima.

Nakon međuizbora demokrati su izgubili kontrolu nad Zastupničkim domom, ali će republikanci imati tanku većinu.

Na tri najvažnije demokratske pozicije u Zastupničkom domu su 80-godišnjaci

Republikanci i njihov vođa Kevin McCarthy, koji želi postati predsjednik Zastupničkog doma, upozorili su demokrate da će pokrenuti istrage protiv dužnosnika Bidenove administracije, pa čak i protiv predsjednika i njegovog sina Huntera Bidena.

Također kažu da žele duboke rezove u potrošnji nakon godina u kojima su obje strane obraćale malo ili nimalo pozornosti na rastuće proračunske deficite i državni dug koji sada premašuje 31.3 trilijuna dolara.

Trenutno su na tri najvažnije demokratske pozicije u Zastupničkom domu osamdesetogodišnjaci - predsjednica Zastupničkog doma Pelosi (82), vođa demokrata u Zastupničkom domu Steny Hoyer (83), dok je na trećem najvažnijem položaju James Clyburn (82). Godinama su bili pod pritiskom da ustupe mjesto mlađoj generaciji.

Pročitajte više

 

Pročitajte više