Agencija za civilno zrakoplovstvo: Piloti nisu umorni, možete letjeti bez straha

AGENCIJA za civilno zrakoplovstvo priopćenjem je reagirala na jučerašnju objavu Hrvatskog sindikata prometnih pilota.

Hrvatski sindikat prometnih pilota: Sigurnost letova i dalje je upitna!

"Reagirajući na priopćenje Hrvatskog sindikata prometnih pilota o navodnoj ugroženosti sigurnosti letenja, Agencija za civilno zrakoplovstvo podsjeća još jednom na svoje priopćenje koje je objavila prije mjesec dana, odnosno 6. prosinca 2011. Od dana važenja odluke o izmjenama  Operativnog priručnika tvrtke Croatia Airlines, a koje su se odnosile na radno vrijeme pilotskih posada, sve do danas, Agencija za civilno zrakoplovstvo nije zaprimila niti jednu službenu prijavu izvanrednog događaja koja je vezana uz umor pilota tvrtke Croatia Airlines. Stoga su neistinite tvrdnje Sindikata o 'minimalno tri prijavljena slučaja' kao i opetovane tvrdnje da je sigurnost letenja ugrožena", piše u priopćenju.
 
"Ukoliko i kada Agenciji budu prijavljeni izvanredni događaji analizom kojih bi bilo utvrđeno da je umor pilotskih posada, izazvan neprikladnim radnim vremenom, uzrok ili značajan čimbenik izvanrednog događaja, Agencija za civilno zrakoplovstvo će poduzeti mjere iz svoje nadležnosti sukladno zakonskim propisima koji su na snazi u Republici Hrvatskoj", nastavlja se.
 
"S obzirom na činjenicu da je Hrvatski sindikat prometnih pilota početkom prosinca 2011. pokrenuo sudski postupak na Upravnom sudu kojim želi ukinuti rješenje Agencije za civilno zrakoplovstvo o prihvaćanju izmjena Operativnog priručnika Croatia Airlinesa vezano uz radno vrijeme pilotskih posada, Agencija se do okončanja sudskog postupka više neće očitovati o spomenutoj problematici", završava Agencija.

Pročitajte više