Agencija za hranu u europskom sustavu za uzbunjivanje

Hrvatska agencija za hranu sa sjedištem u Osijeku kani se povezati s europskim sustavom za uzbunjivanje vezano uz rizičnu hranu i proizvode, izvijestio je danas Boris Antunović, privremeni ravnatelj Agencije, na sastanku s predstavnicima Američkog veleposlanstva.

Istaknuo je kako su prošli tjedan na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva predstavnici Svjetske banke izrazili spremnost da novčano pomažu razvoj Agencije u okviru predpristupnih fondova.

Osnovna je zadaća Državne agencije za hranu analiza rizika koji mogu potjecati od hrane i hrane za životinje te preko sustava brzog uzbunjivanja povezana s europskim uredom za brzo uzbunjivanje pomoći u sprječavanju neželjenih posljedica.

Javnost je pozvana da sudjeluje u radu Agencije, ponajprije dostavljajući obavijesti, a posebno se očekuje dobra suradnja s Udrugom "Potrošač" i nevladinim ekološkim udrugama,a što traži i Europska unija, kazao je Antunović.

Hrvatska državna agencija za hranu neprofitna je ustanova koja znanstveno i stručno nadzire zdravstvenu ispravnost i čistoću hrane, a u tijeku je okupljanje stručnih suradnika. Antunović je ocijenio da je otvaranje Agencije u Osijeku vrlo važno jer je to "poljoprivredno područje gdje se proizvodi velika količina hrane".

Izaslanstvo Američkog veleposlanstva u Hrvatskoj predvodila je Vanda Delawie, voditeljica Odjela za politička i gospodarska pitanja. Istaknula je kako je došla jer je zanima rad Hrvatske državne agencije te suradnja i potpora njezinu radu, ocijenivši da je rad Agencije od velike važnosti.

Agencija je osnovana na prijedlog hrvatske Vlade u ožujku, a otvorena je 11. listopada.

(Hina) xvsik ydd

Pročitajte više