Agencija za radnike se žali na hrvatsku ambasadu u Indiji. Za MVEP nema problema

Foto: EPA

INDEXU se proteklih dana javila jedna agencija za posredovanje u zapošljavanju, koja se suočava s birokratskim problemima pri dovođenju radnika iz Indije u Hrvatsku kako bi mogli raditi ovdje tijekom turističke sezone i u poljoprivredi. 

Željeli su ostati anonimni zbog straha da se ne zamjere državnim institucijama RH, plašeći se osvete.

U svakom slučaju, požalili su se na to da je hrvatsko veleposlanstvo u New Delhiju prestalo primati zahtjeve za vize radnika kojima su u Hrvatskoj već ishođene potrebne radne dozvole i ostali dokumenti.

Doista, na službenoj stranici firme VFS Global, koja se bavi sređivanjem takvih viza, bilo je početkom lipnja objavljeno da je hrvatsko veleposlanstvo u Delhiju prestalo primati aplikacije za vize na rok od čak dva mjeseca.

MVEP: Veleposlanstvo kontinuirano zaprima zahtjeve za izdavanje viza

Obratili smo se Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP) za pojašnjenje. Oni kažu da problema nema.

"Veleposlanstvo RH u New Delhiju kontinuirano zaprima zahtjeve za izdavanje viza te je od početka godine izdalo gotovo 6 tisuća viza", poručili su iz MVEP-a.

"Navedeno Veleposlanstvo nadležno je za više zemalja u okruženju s približno 1.6 milijardi stanovnika, a koje su visokog migracijskog rizika, što čini postupak izdavanja viza složenijim. Vize se izdaju nakon detaljnog utvrđivanja svih relevantnih činjenica i temeljem prethodne suglasnosti", dodali su.

VFS Global promijenio obavijest nakon Indexova upita

Pitali smo i VFS Global o obavijesti koja je bila objavljena na njihovim internetskim stranicama. U međuvremenu je ta obavijest obrisana sa stranica VFS Globala, a 22. lipnja - nakon Indexova upita - pojavila se nova, u kojoj se navodi: "Ovim se obavještavaju svi putnici iz Indije koji putuju u Hrvatsku da se zahtjevi za vizu prihvaćaju samo uz prethodnu najavu."

Ministarstvo vanjskih poslova RH priopćilo je da Veleposlanstvo RH u New Delhiju i dalje prima zahtjeve za vize. Možete li objasniti koje su usluge ukinute u ovom slučaju, pitali smo VFS Global.

Njihov glasnogovornik je odgovorio sljedeće: "Tražitelji viza s prethodnim terminima mogu podnijeti svoje zahtjeve. Zbog velike potražnje za putovanjima, termini za ulazak su obustavljeni prema direktivama Veleposlanstva."

A mogu li radnici iz Indije koji su već dobili radne dozvole u Hrvatskoj predati svoje zahtjeve za vizom?

"Da, ali ako već imaju zakazan termin", kažu iz VFS Globala.

Mogući problemi za Hrvatsku

Kao što se može vidjeti iz odgovora VFS Globala, ipak je došlo do određenih promjena u radu hrvatskog veleposlanstva.

Da to stvara probleme na hrvatskom tržištu rada, sugeriraju žalbe koje smo čuli iz spomenute agencije za posredovanje u zapošljavanju.

No, službeni je stav MVEP-a da sve funkcionira kako treba. 

Pročitajte više