Agent za nekretnine: Mlade obitelji ne mogu kupiti stan. Kupuju Poljaci, Česi...

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Kvadrati stanova u Splitu još su više poskupjeli. Vlastiti dom mnogima je samo san. Studentice građevine Lea i Laura već treću godinu žive u Splitu u istom podstanarskom stanu. Mjesečna renta im je 450 eura, a to je, slažu se obje, u Splitu danas rijetkost.

"Sad je još skuplje, tako da ne znam da bismo sad mogle naći stan za tu cijenu", objasnila je Lea za N1. Jer cijene najma za jednosobni stan sada se kreću od 600 eura pa na više, ovisno o lokaciji.

"To je previše novca"

"Pa mislim da je to previše novca za stan mjesečno. Mi smo jedne godine čak htjele promijeniti stan i gledale smo, nema ništa ispod 650 eura. Tako da je to baš dosta novca", objasnila je Laura.

Do stana za najam u Splitu teško je doći i mladim obiteljima. "Mlade obitelji koje rade za nekakve prosječne plaće teško mogu doći kod nas i kupiti takav stan, tako da je to praktički nemoguće", objasnio je Ivica Vulić, vlasnik agencije za nekretnine u Splitu.

"Obitelj s prosječnim primanjima uvjete za stambeno zbrinjavanje nema"

"Netko s prosječnim primanjima u Splitu može kupiti na 30 godina stan površine 20 metara kvadratnih", rekao je Ivica Žuro, ekonomski konzultant. "To je žalosno. To treba pitat našu vladu, oni znaju odgovor na to", kazala je Nives iz Splita.

A kada će doći do pada cijena nekretnina? U Splitu se još uvijek ne očekuje jer je potražnja veća od ponude, pa onda ni ne čudi da su kupci ovako skupih kvadrata uglavnom stranci. "Obično kupuju Poljaci, Česi, Slovaci, pa onda Austrijanci, eventualno Nijemci, Francuzi i ostali", istaknuo je Vulić.

Pročitajte više