Agrokor razmišlja o preuzimanju Mercatora, ali "prijateljski i transparentno"

"UPOZNATI smo s predstojećim natječajem za stjecanje dionica Pivovarne Laško u Mercatoru te razmatramo odluku o uključenju. Za cijeli projekt postoji interes najvećih svjetskih investitora", stoji u priopćenju Agrokora koji se oglasio nakon što je slovenski dnevnik Delo jutros objavio kako Agrokor Ivice Todorića u velikoj tajnosti priprema neprijateljsko preuzimanje Mercatora.

> Slovenci strahuju: Todorićev sastanak s HTV-ovcima je priprema za preuzimanje Mercatora

Slovenski Dnevnik pozvao se na tekst koji je ekskluzivno objavljen na Indexu o čelnika i novinara HTV-a analizirajući da je isti bio priprema terena za stjecanje vlasništva nad Mercatorom te širenje na tržište Slovenije.

Prijateljski i transparentno

"U svojim dosadašnjim nastupima prema Mercatoru Agrokor je uvijek postupao transparentno i prijateljski, što je vidljivo i iz prošlogodišnje ponude za kupnju dionica Mercatora, za koju smo se odlučili jer poštujemo Mercator i uspjeh koji je kompanija dosada postigla na tržištu", navodi se također u priopćenju na navode da je riječ o neprijateljskom preuzimanju. Agrokor se nada da bi preuzimanjem Mercatora postao liderom na najvećim tržištima u regiji, djelujući kao samostalna kompanija pod istim brandom.

Prije samo dva mjeseca Agrokor je službeno tvrdio da nije zainteresiran za Mercator.

Prijateljski - dva put

Dnevnik podsjeća kako je Agrokor u posljednje dvije godine dvaput pokušao doći do Mercatora. Prvi put početkom 2009. godine, kada je predsjednik Uprave Pivovarne Laško želio prodati dionice, te drugi put početkom prošle godine kada su Mercatorove dionice Istrabenza, koji posjeduje više od trećine dionica, preuzele banke.

Tada je slovenski Dnevnik došao u posjed dokumenata kojima se potvrđivalo da će Agrokorovu kupnju oko 18 posto Mercatora financirati talijanska banka Unicredit ukoliko bi Agrokor sam financirao još 18 posto dionica. Danas Dnevnik piše kako će Unicredit sa Zagrebačkom bankom opet biti u ulozi financijera Agrokora te napominje kako je Zagrebačka banka glavni financijer Todorićevog imperija.

Pročitajte više