Agronomski fakultet želi dodijeliti počasni doktorat Markaču

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

POSLJEDNJIH tjedana u fokusu javnosti je inicijativa dekana Muzičke akademije za dodjelu počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

No u pozadini tog slučaja u procesu je još jedna dodjela počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu. 

Agronomija želi generalu Mladenu Markaču dodijeliti počasni doktorat

Naime, kako doznaje Srednja.hr, Agronomski fakultet je na sjednici Fakultetskog vijeća u siječnju prihvatio prijedlog svog Zavoda za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju za pokretanje postupka dodjele počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu Mladenu Markaču, umirovljenom generalu Mladenu Markaču. 

Prijedlog je podnio prodekan gore spomenutog Zavoda, Nikica Šprem, koji je tijekom 2013. godine bio pomoćnik tadašnjeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine.

Srednja.hr je objavila zapisnik sjednice Fakultetskog vijeća Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održane 22. siječnja 2019. iz kojeg se vidi kako je Vijeće Agronomije prihvatilo prijedlog za pokretanje postupka dodjele počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu Mladenu Markaču.

Prijedlog se našao na 5. točki dnevnog reda te sjednice, a zapisnik potpisuje dekan Agronomije, profesor Zoran Grgić.

Podsjetimo, Mladen Markač bivši je zapovjednik specijalnih redarstvenih jedinica MUP-a Republike Hrvatske u čijem stvaranju je sudjelovao nakon prvih višestranačkih izbora 1990. godine. 

U rujnu 1990. imenovan je pomoćnikom zapovjednika Antiterorističke jedinice Lučko, a početkom 1991. godine je imenovan za zapovjednika te jedinice.

Zbog sumnje da su jedinice pod njegovim zapovjedništvom počinile ratne zločine tijekom Oluje, Haaški sud je protiv njega podigao optužnicu. Markač se predao sudu, a 2012. godine je skupa s generalom Antom Gotovinom oslobođen svih optužbi i pušten na slobodu.

Zapisnik možete pogledati ovdje:

Dnevni red sjednice Fakultetskog vijeća Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu by Index.hr on Scribd

Zapisnik: Srednja.hr

Pročitajte više