Ahtisaari: Srbija je izgubila Kosovo još 1999.

"NEMA vraćanja u prošlost. Kosovo je sada neovisno i počet će tražiti članstvo u međunarodnim financijskim institucijama kako bi poboljšalo svoju ekonomiju", kazao je bivši UN-ov poslanik za Kosovo Martti Ahtisaari.

"Srbija je Kosovo izgubila još 1999. godine kad su NATO-ovi vojnici preuzeli kontrolu nad teritorijem", kazao je Ahtisaari u razgovoru za Reuters, prenosi srpski Blic. Bivši poslanik smatra kako bi Srbiji bilo pametnije da gleda u budućnost, umjesto da "ugrožava svoje šanse za članstvo u Europskoj uniji protiveći se neovisnom Kosovu".

Ahtisaari se pozvao na istraživanja prema kojima je još 2005. godine čak 47 posto srpskog stanovništva smatralo kako je Kosovo izgubljeno, te dodao kako se čini da je "narod pametniji od političkog rukovodstva u Srbiji".

Srbija svoju zadnju slamku spasa vidi u Rusiji, ali i ona je, podsjeća Ahtisaari bila član Kontakt grupe za Kosovo tijekom posljednjeg desetljeća i podržala mnoge odluke, na koje je sada, čini se, zaboravila.

"Ono što me najviše brine, a to sam rekao i svojim ruskim prijateljima, je njihovo ponašanje u Vijeću sigurnosti zbog kojeg je spriječen dogovor u Vijeću, te je poljuljana njegova uloga".

Još krajem siječnja 2006. članice Kontakt grupe su odlučile kako je bitno da Kosovo bude prihvaćeno od strane Kosova, a ishod je bio sasvim jasan kad se u obzir uzme činjenica da 90 posto stanovništva čine Albanci. Iduća je stepenica za Kosovare članstvo u međunarodnim financijskim institucijama.

"Kosovo mora postati članica financijskih institucija. Članstvo u UN-u može doći i kasnije, to nije tako važno", kazao je Ahtisaari.

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više