Airbus i Renault zajednički će raditi na razvoju novih baterija za aute i avione

Ilustracija: EPA

EUROPSKI proizvođač aviona Airbus najavio je partnerstvo s francuskim proizvođačem automobila Renaultom u razvoju nove generacije električnih baterija za automobile i zrakoplove.

Inženjerski timovi dviju kompanija udružit će snage na razvoju tehnologija skladištenja energije, koje bi električnim vozilima trebale omogućiti da prelaze veće udaljenosti između dva punjenja i time ukloniti značajnu prepreku u njihovom razvoju, stoji u Airbusovom priopćenju.

Suradnja zbog postizanja optimizacije upravljanja energijom

"Prvi put dva velika europska igrača iz različitih sektora dijele inženjersko znanje kako bi oblikovali budućnost hibridno-električnih zrakoplova", rekao je Renaultov izvršni potpredsjednik za inženjering Gilles Le Borgne.

"Zrakoplovstvo je iznimno zahtjevno područje kada su u pitanju sigurnost i potrošnja energije, a isto vrijedi i za automobilsku industriju", dodao je Le Borgne. Suradnja dvije kompanije fokusirat će se na optimizaciju upravljanja energijom i proizvodnju nešto lakših baterija, a tema istraživanja bit će i trajnost budućih baterija i ​​njihov ugljični otisak.

Pročitajte više

 

Pročitajte više