Airbus ulaže 20 milijuna eura u novu potragu za ostacima kobnog zrakoplova Air Francea

AIRBUS, francuski proizvođač zrakoplova, danas je najavio da je spreman financirati treću potragu za ostacima kobnog zrakoplova leta 447, koji se 1. lipnja srušio u Atlantski ocean, prilikom čega je poginulo svih 228 putnika i članova posade. Kako prenosi CNN, Airbus bi u te svrhe izdvojio između 12 i 20 milijuna eura.

I brod u potrazi

Prema riječima Stefana Schaffratha, glasnogovornika Airbusa, kompaniju na ovaj potez tjera velika želja da konačno sazna što je uzrokovalo pad zrakoplova. "Cilj nam je povećati sigurnost leta. Osim toga, zrakoplovna zajednica puno može naučiti iz nesreće", objasnio je.

Naime, kompanija pomaže i drugu potragu započetu u suradnji s Air Franceom i Francuskom agencijom za istragu zrakoplovnih nesreća (BEA), koja je počela nekoliko tjedana nakon što je takozvana crna kutija prestala odašiljati signal. Na područje pada zrakoplova stigao je i brod, pokušavajući pomoću sonara i dvije manje podmornice pronaći spornu kutiju koja je trebala snimiti razgovor u pilotskoj kabini.

Podsjećamo, zrakoplov se srušio na letu iz Rio de Janeira za Pariz, a nakon pada pronađeno je samo 51 tijelo. Riječ je o najgoroj nesreći u 75-godišnjoj povijesti Air Francea.

Pročitajte više