Akademik: Žene češće upisuju doktorat, no muškarci zauzimaju više pozicije

Ilustracija: Luka Stanzl/PIXSELL

Više od polovice svih upisanih doktorata u Hrvatskoj čine žene, no muškarci su na višim pozicijama, rekao je danas predsjednik Izbornoga povjerenstva Nacionalnoga programa Za žene u znanosti akademik Zvonko Kusić u povodu otvorenja novoga ciklusa dodjele stipendija.

"Dvije trećine studenata i više od polovice svih upisanih doktorata čine žene, no na visokim pozicijama i dalje su češće muškarci", istaknuo je akademik Zvonko Kusić u povodu otvaranja novoga ciklusa stipendiranja žena u prirodnim znanostima.

"Cilj programa Za žene u znanosti je da se ustaljeni pogled na ženska zanimanja ruši"

Dodao je da je program Za žene u znanosti uvelike pridonio izjednačavanju muškaraca i žena u znanosti u posljednjih 18 godina. "Glavni cilj programa je da se ustaljeni pogled na ženska zanimanja ruši i demistificira", poručio je, dodavši da je "samozatajni i dugotrajni" posao koji laureatkinje rade "ono što bi društvo trebalo raditi".

"Naše je društvo dosta talentirano, ali nismo spremni za disciplinu i rad. Tu se radi bez direktne nagrade, a danas svi teže brzome uspjehu. Ovo bi društvo trebalo raditi", kazao je.

Profesorica s PMF-a: Ljubav prema znanosti nije dovoljna, potrebna nam je financijska stabilnost

"Žene nakon završavanja nekoga stupnja obrazovanja nemaju financijsku stabilnost", poručila je Zrinka Ljubešić, profesorica na odsjeku za biologiju PMF-a, dobitnica prve stipendije ovoga Programa. 

"Najgori dio je nesigurnost nakon doktorata ili poslijedoktorskoga studija. Ljubav prema znanosti nije dovoljna, potrebna nam je financijska stabilnost", kazala je.

Hrvatski nacionalni program stipendiranja u području prirodnih znanosti

Stipendije, koje se u Hrvatskoj dodjeljuju u organizaciji tvrtke L'Oreal ADRIA i Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture, od 2006. dodijeljene su 66 hrvatskih znanstvenica.

Hrvatski nacionalni program stipendiranja u području prirodnih znanosti pokrenut kao dio programa For Women in Science koji su pokrenuli L'Oreal i UNESCO 1998., koji obuhvaća preko 110 zemalja te je putem njega nagrađeno više od 3900 znanstvenica.

Prijave za 18. ciklus stipendiranja Nacionalnog programa Za žene u znanosti u organizaciji L’Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija otvorene su u ponedjeljak te traju do 4. prosinca. 

Pročitajte više