Akademska solidarnost: Pavićev mandat u suprotnosti je sa akademskim načelima

AKADEMSKA solidarnost upozorila je na kontroverze oko izbora rektora Ivana Pavića, koji obnaša treći mandat unatoč odluci Upravnog suda koji je osporio njegovu kandidaturu, pa tako i izbor. Donosimo priopćenje Akademske solidarnosti. 

Na zadnjoj sjednici Senata splitskog Sveučilišta, unatoč odluci Upravnog suda, legalnost obnašanja funkcije aktualnog rektora nije dovedena u pitanje. Štoviše, do rasprave na Senatu o odluci Upravnog suda nije ni došlo.

Kreativno tumačenje i manipuliranje činjenicama

Takav slijed događaja u javnosti stvara dojam o kreativnim tumačenjima i manipuliranju činjenicama najvišeg tijela Sveučilišta u Splitu. Istovremeno se pred članove akademske zajednice i širu javnost postavlja pitanje moralne i pravne odgovornosti aktera te pravne opravdanosti odluka donijetih na Senatu Sveučilišta u razdoblju trajanja aktualnog mandata rektora Sveučilišta.

Pavić je iznimno važan problem

Smatramo da je ovaj čin u suprotnosti sa akademskim načelima te da se ovakvim postupanjem nanosi velika i teško popravljiva šteta ugledu institucije rektora Sveučilišta i samom Sveučilištu u Splitu. Stoga pozivamo članove Senata da se čim prije izjasne o ovom pitanju i na taj način izvrše dužnost koju su preuzeli članstvom u vrhovnom tijelu Sveučilišta u Splitu. Istodobno pozivamo članove akademske zajednice na zauzimanje jasnog stava oko ovog iznimno važnog problema.

Svi na prosvjed u subotu na Peristilu u 18 sati

Akademska solidarnost je obavijestila i kako će se pridružiti prosvjedima u subotu na Peristilu u 18 sati. Pozivaju građane da se pridruže stvaranju globalnih promjena.

Riječ je o prosvjedima koji se održavaju diljem svijeta na inicijativu španjolskog pokreta Real Democracia. U Hrvatskoj će se prosvjedovati u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Puli.

Opći cilj demonstracija je prosvjed protiv trenutnog ekonomsko-političkog sustava u svijetu podređenom krupnom kapitalu, koji u potpunosti zanemaruje potrebe društva i pojedinca. Pod pritiskom financijske moći i naši političari rade za dobrobit nekolicine bez obzira na štetne posljedice koje njihove odluke imaju za šire društvo, život, pojedinaca i budućnost okoliša. U takvom društvu profit manjine važniji je od potrebe društva u cjelini.

Sprega političkih i financijskih elita

Demokracija koju danas propagiraju političari poprimila je oblike ekonomske demokracije koja je u potpunoj suprotnosti sa građanskom demokracijom. Sprega političkih elita s financijskom elitom globalni je problem koji se osjeća i u Hrvatskoj, pogotovo u ovo predizborno vrijeme. Podsjetimo da je takve neoliberalne zakone pokušalo uvesti i Ministarstvo znanosti. Upravo zahvaljujući kontinuiranim pritiscima Akademske solidarnosti koja je upozoravala da bi takvi zakoni pogodovali nekolicini, a ne akademskoj zajednici i društvu u cjelini, donošenje ovih zakona jest zaustavljeno.

Pročitajte više