Akcija Offside: Tko je iduća nogometna "faca" koja će završiti s lisicama na rukama?

TIJEKOM gotovo cijelog dana u Uskoku je trajalo ispitivanje nogometaša koji su uhićeni u sklopu akcije Offside. Osumnjičenici za namještanje nogometnih utakmica u četvrtak ujutro bit će izvedeni pred istražnog suca, koji mora odlučiti hoće li ih pustiti da se brane sa slobode ili ih poslati u Remetinec. Neslužbeno se doznaje da će Uskok zatražiti jednomjesečni pritvor za sve uhićene.

> Akcija Offside: Po utakmici zarađivali 150-300 tisuća eura

> Sedam stvari koje smo naučili u akciji Offside

Među zadnjima su u Uskok oko 11.30 stigli Mumlek, Balajić i Ivančić, a zatim i Mađarić. Prije njih ispitani su Darijo Šušak, Marijo Čižmek, Miljenko Božnjak, Neven Vuljanko, Ante Pokrajčić i Ivan Banović. Ispitivanje u Uskoku završeno je u 16 sati. Iz policije je, podsjećamo, ranije najavljeno da još nisu uhićene sve osobe koje se tereti da su sudjelovale u namještanju utakmica.

Bit će još uhićenih

U lisicama su dosad završile 22 osobe, među kojima najviše ima nogometaša. No, na popisu istražitelja ima više od 40 imena pa idućih dana treba očekivati nova uhićenja. Očekuje se da će pasti i neka "veća riba", s obzirom na to da malo tko vjeruje da su igrači sami mogli namještati utakmice bez sudjelovanja ili odobravanja nogometnih funkcionera. Istraga se paralelno nastavlja i u inozemstvu; hrvatska policija u obračunu s kladioničarskom mafijom sudjeluje s nekoliko europskih država.

"Istraga je tek počela", rekao je novinarima ispred DORH-ove zgrade u Gajevoj ulici glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. No, na sva ostala pitanja Bajić je odgovarao univerzalnim "bez komentara" pa je javnost i dalje uskraćena za službene detalje vezane uz istragu.

Osumnjičeni Sinovčić i trener Zadra Zebić

Iako je jučer za Index rekao kako nema pojma o čemu se radi, čini se kako je i Reno Sinovčić, poznatiji kao "vanjski suradnik Zadra", dio policijske istrage o namještanju utakmica. Zadrom je još jutros počela kružiti informacija kako je Sinovčić na policiji radi ispitivanja zajedno s trenerom Zadra Daliborom Zebićem.

"Ja danas cijeli dan radim, treba 350 plaća podijeliti ovaj mjesec", izbjegao je Sinovčić odgovor na naše pitanje je li točno da je pozvan na informativni razgovor kad nam se napokon javio na telefon nakon što je veći dio dana bio nedostupan. No, nekolicini drugih medija je potvrdio da ga je policija kontaktirala i dodao da je spreman na suradnju, ali i da su mu u policiji rekli kako nije osumnjičen. Dalibor Zebić se na naše telefonske pozive nije javljao.

Jutarnji list dobio je potvrdu iz službenih policijskih izvora da je Sinovčić na popisu osoba s kojima treba obaviti informativni razgovor te da je obavljen pretres njegovog stana, prilikom čega je izuzeta dokumentacija koja je istražiteljima bila zanimljiva.

"Ulica uvijek priča, ali ja nikad nisam sudjelovao u tim radnjama. Oni koji jesu neka se zamisle", rekao je za Sinovčić u razgovoru za Index nedugo nakon što su u srijedu informacije o akciji Offside počele izlaziti u medije.

Iz Zadra je dosad priveden jedino kapetan Jakov Surać, a sumnjiva je jedna utakmica odigrana tijekom proljetnog dijela prvenstva u sezoni 2009./2010., i to ona koju je Zadar izgubio od Slaven Belupa 1:2. NK Zadar se i ranije često spominjao u kontekstu namještanja prvoligaških utakmica, a najistaknutiji takav primjer bilo je svjedočenje tadašnjeg igrača Šibenika Patricea Kwedija, koje je Index ekskluzivno objavio.

Šefovi nogometne mafije su bivši Dinamov trener i dva slovenska nogometaša

Jučerašnja akcija kodnog imena Offside digla je na noge cijelu Hrvatsku. Zbog namještanja utakmica Prve HNL i utakmica u inozemstvu pali su poznati nogometaši, nogometni dužnosnici, a policija je najavila i kako će biti još uhićenja. Jučer je ukupno privedeno 20 hrvatskih državljana te dva slovenska.

Prema neslužbenim informacijama, glavni organizatori namještanja utakmica su Vinko Šaka, Dino Lalič te Admir Suljič koji su prvi uhićeni jučer ujutro u kafiću na zagrebačkim Vrbanima.

Hrvatski Šapina i dva nepoznata slovenska nogometaša

Vinko Šaka javnosti je poznat kao trener iz Dinamove omladinske škole koji je 2005. trenirao i Niku Kranjčara kad je bio na transfer-listi. Prije šest godina vodio je talentiranu Dinamovu juniorsku generaciju u kojoj su bila i druga poznata imena, kao Vedran Ćorluka ili Luka Modrić i Čale.

Prije nekoliko godina iz Dinama je prešao u NK Dubravu, a od početka ove godine radio je kao voditelj nogometne škole u NK Slozi Gredelju. Čini se da je taj posao držao isključivo kao paravan za druge, ilegalne poslove. Uspoređuje ga se s Antom i Milanom Šapinom, dvojicom Hrvata iz Berlina koji su u središtu paneuropske kriminalne kladioničarske mreže. Ne zna se jesu li mu Šapine bili samo uzor ili su imali i bližu poslovnu suradnju.

Braća Šapina su u vrijeme u kom se Šaka uspinjao već završila u zatvoru zbog namještanja utakmica. To ih nije spriječilo da nakon izlaska iz zatvora nastave s poslom, pa su bili u središtu najveće afere u europskom nogometu i 2009. godine s još desecima ljudi ponovno završili iza rešetaka. Milan je prije tri dana pušten, a Ante još čeka suđenje u zatvoru. Ante Šapina je po procjeni istražitelja preko kladionica i namještenih utakmica kroz ruke propustio oko 20 milijuna eura, a policija ga je uhitila nakon što mu je presrela telefonske razgovore.

Dino Lalič nekadašnji je vratar slovenskih klubova Triglav, Rudar i Primorje te mlade slovenske reprezentacije. Admir Suljič također je slovenski nogometaš, koji je igrao za Naftu iz Lendave i Rudar iz Velenja, a karijeru je zaključio prošle godine.

Na ispitivanju brojni nogometaši

Informacije iz policije i Uskoka zasad dolaze na kapaljku, ali od izvora bliskih istrazi ipak doznajemo da su među osumnjičenima nogometaši Jasmin Agić (Croatia Sesvete) i Miljenko Mumlek (Varteks). Također, Zvonko Zubak je potvrdio da policija ispituje jednog od njegovih sinova. Spominju se i imena nogometaša Andrije Balajića, Zorana Ivančića (oba Varteks), Jakova Suraća (NK Zadar), Danijela Mađarića, Marija Darmopila, Nikole Melnjaka, Nevena Vuljanka (svi iz NK Međimurja), Miljenka Božnjaka, Gorana Jerkovića, Saše Muse, Ante Pokrajčića, Marija Čižmeka, Marka Guje, Ivana Banovića, Darija Šuška (svi Croatia Sesvete).

Danas bi trebala biti donesena odluka o njihovom eventualnom zadržavanju u pritvoru.

U javnost je procurio i popis namještenih utakmica.

Croatia Sesvete - Zadar 1:2

22. kolo, 27. ožujka - igrači Sesveta dobili 22 tisuće eura da puste utakmicu

Slaven Belupo - Croatia Sesvete 4:0

23. kolo, 3. travnja - osumnjičeni igrači Sesveta primili oko 20 tisuća eura da izgube s više od dva razlike

Rijeka - Croatia Sesvete 4:2 (poluvrijeme 2:1)

25. kolo, 14. travnja - igrači Sesveta dobili 40 tisuća eura da Rijeka vodi na poluvremenu i pobijedi na kraju

Slaven Belupo - Zadar 2:1

25. kolo, 14. travnja - kapetan Zadra Surać dogovorio poraz i sam se kladio, uložio 10 tisuća kuna

Varteks - Croatia Sesvete 4:1

27. kolo, 24. travnja - igrači Sesveta i Varteksa dobili 26 tisuća eura da domaći pobijede s najmanje dva razlike, obje ekipe zabiju gol, a moralo je pasti više od četiri pogotka

Sesvete - Zagreb 1:4

28. kolo, 30. travnja - Sesvećani se masovno kladili na pobjedu Zagreba sa 2 ili više razlike uz barem 4 postignuta gola, s tim da su obje momčadi morale zabiti

Cibalia - Sesvete 5:0

29. kolo, 8. svibnja - igračima, treneru i sportskom direktoru Sesveta 40 tisuća eura za pobjedu Cibalije sa 2 i više razlike uz barem 4 postignuta gola, a usput su gosti morali skriviti penal i primiti gol u ranoj fazi utakmice

Hajduk - Međimurje 4:1

29. kolo, 8. svibnja - igračima Međimurja i Darmopilovom menadžeru 35 tisuća eura za pobjedu Hajduka sa 3 ili više razlike uz barem 4 postignuta gola te da oba sastava daju gol

Bilo je i neuspjelih pokušaja namještanja.

Hajduk - Varteks 2:0

22. kolo, 27. ožujka - Varteks je trebao izgubiti s visokim ‘hendikepom’, ali na kraju su glavni akteri prevare odustali od namještanja utakmice

Varteks - Dinamo 1:2 

25. kolo, 14. travnja - igrači Varteksa odbili izgubiti sa 2 ili više razlike, za što su trebali inkasirati 45 tisuća eura. Stoper Ivančić je uzeo novac, pa ga vratio

Lokomotiva - Međimurje 1:3

25. kolo, 14. travnja - igračima Međimurja ponuđen veliki novac da izgube sa 2 ili više golova razlike, ali su odbili ponudu, neočekivano slavili u Maksimiru i produžili nadu u ostanak

Sesvete - Lokomotiva 1:2

27. kolo, 24. travnja - Sesvećanima ponuđeno 40 tisuća eura za namještanje, ali dogovor nije realiziran. Bio je to jedini susret Sesveta u zadnjih osam kola koji nije namješten

Pročitajte više