Ako treba spašavati ekonomiju EU Njemačka ne želi sudjelovati

TVRDNJE o stabilnosti europskih financijskih sustava dvojake su, dok jedni smatraju kako će i Europi trebati plan spasa drugi tvrde kako je europska ekonomija sigurna.

Jean - Claude Juncker, predsjednik eurozone, pohvalio je korak američkog Senata o odobrenju plana za financijsku pomoć vrijednog 700 milijardi dolara, ali je pritom izjavio kako Europi plan spašavanja nije potreban. Oprečno mišljenje ima Angel Gurria, čelnik Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj koji je u svom govoru pred Parlamentarnom skupštinom Vijeća Europe izjavio:

SAD nije Europa, ali nešto treba poduzeti

"Već smo vidjeli prve slučajeve spašavanja posrnulih europskih banaka u Ujedinjenom Kraljevstvu, Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj. Uzimajući u obzir izloženost europskih financijskih institucija, možda moramo početi razmišljati o sistemskom planu za Europu ako se stvari ne poprave na drugoj strani Atlantika".

Bitna razlika između krize u SAD-u i Europi jest međudržavna povezanost što u Europi predstavlja problem te je teže uspostaviti zajednički plan spašavanja ekonomije, ukoliko to bude potrebno. Iz primjera spašavanja banke Fortis i grupe Nexia vidljivo je, ali i za očekivati, kako će prvi (a možda i jedini) u pomoć priteći Francuska i Belgija kao "majke" tih ekonomskih institucija. Kriza SAD-a direktno utječe na sve ekonomske institucije bez obzira na geografske granice.

Nakon američkih 700 milijardi dolara, svi će se oporaviti?

Predsjednik eurozone Juncker očekuje smirivanje ekonomskih turbulencija nakon odobrenja američkog Senata za plan vrijedan 700 milijardi dolara te stoga ne smatra potrebnim sastavljanje kriznog plana za Europu.

"Nema potrebe za uspostavom sličnog programa u Europi", kazao je Juncker, te nadodao: "Vrlo sam zadovoljan pozitivnim odgovorom američkog Senata te očekujem brzo usvajanje plana u Zastupničkom domu Kongresa. Plan mora dobiti zeleno svjetlo jer bi se time oporavila financijska tržišta".

Njemačka niti može niti hoće spašavati sve banke

Ovih dana kovao se plan koji je već u začetku propao, naime, Francuska i Njemačka pokušale su razviti ideju uspostave europskog fonda za spašavanje sljedeći primjer SAD-a. Potrebu za takvim fondom koji bi bio od pomoći bankama manjih članica EU pozdravila je francuska ministrica financija Christine Lagarde dok je Angela Merkel, njemačka kancelarka, reagirala na njemački način - Njemačka niti može niti hoće spašavati sve banke.

Ipak, ideja o EU fondu vrijednom 300 milijardi eura čeka sastanak čelnika četiri najvećih europskih gospodarstava koji će se održati u subotu u Parizu. Bez obzira na ishod sastanka, njemačko se ministarstvo financija izjasnilo o protivljenju njemačke Vlade takvoj ideji.

V.M.
Foto: eu2005.lu

Pročitajte više