Aktivira se Arena. Glavni koordinator: Ovo je najveća ugroza od rata

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

AKTIVIRA se zagrebačka Arena, a prvi pacijenti u nju bi trebali stići već sutra ili za vikend. 

Koordinator za covid-centar Arena Zagreb Davor Vagić za N1 je objavio detalje. Kaže da čekaju dozvolu za smještanje pacijenata.

"Stacionar Arena je opremljen. Imamo 100 kreveta, tu će biti pacijenti koji su pred kraj liječenja, koji bi trebali biti otpušteni", rekao je.

"Ljudski potencijal je problem, ali mi smo to riješili. Ovdje će biti 18 liječnika. Što se tiče sestrinske skrbi, ovdje će biti 55 sestara. Oni će moći dati svu potrebnu skrb. Imamo i kisik, imamo i rentgen uređaj, imamo i laboratorij. Imamo sve što treba centru koji će zbrinjavati pacijente. Imamo i salu u kojoj se pacijenti mogu intubirati. Nemamo respiratore, imamo wi-fi, grijanje...", objasnio je.

Kaže da aktiviranje Arene služi da pomogne zdravstvenom sustavu, da se u bolnicama mogu zbrinjavati ljudi bez korone. 

"Ovo je najveća ugroza od rata"

"Ovo nije katastrofični scenarij. Ovo je teška situacija, ozbiljna, najveća ugroza od rata. Nije katastrofična situacija, ali je ozbiljna i zahtijeva mobilizaciju cijelog stanovništva", upozorio je.

"Cijeli zdravstveni sustav je sada mobiliziran. Zadnji je trenutak za ozbiljnost. Moramo riješiti ovu ugrozu što prije možemo", dodaje Vagić.

Na upit kasni li se s mjerama, kaže da su možda potrebne jače mjere, ali da je ključ u tome da se građani pridržavaju postojećih mjera.

"Ovo je bolest koja ugrožava praktički sve. Jako nam je teško kada ne možemo ljudima pomoći", zaključio je.

Pročitajte više