Aktivist: Policija me na Tuđmanu pretražila jer sam crnac. Policija: Upozorili smo ga

Foto: Centar za mirovne studije

Europska mreža protiv rasizma (ENAR) i Centar za mirovne studije (CMS) optužili su hrvatsku policiju za rasno profiliranje i diskriminaciju. Naveli su kako je žrtva takvog postupanja bio Emmanuel Achiri, ENAR-ov radnik koji je 11. lipnja čekao ukrcavanje na let iz Zagreba u Bruxelles. 

ENAR i CMS tvrde kako je Achiri bio podvrgnut arbitrarnom zaustavljanju i pretraživanju bez ikakvog objašnjenja. Napomenuli su kako je Achiri bio jedina osoba koja je izdvojena za pretraživanje, i to povezuju s time što je on crnac. 

Naglašavaju kako je Achiri tražio od policije da mu objasne zašto su ga zaustavili, ali da su policajci odbili dati objašnjenje i tako eskalirali situaciju. 

Achiri: Policajac mi je rekao da je Hrvatska homogeno bjelačko društvo

"Emmanuela je nakon toga okružila skupina policajaca koji su nastavili zahtijevati njegove dokumente bez ikakvog opravdanja, osim boje njegove kože. On je ostao nepokolebljiv u traženju svojih zakonskih prava, a policajci su tada pribjegli i prijetnjama nasiljem", priopćili su. 

Citirali su Achirijevu izjavu: "Jedan policijski službenik rekao mi je da je Hrvatska homogeno bjelačko društvo, da sam ja crnac i da prema tome imaju pravo tražiti me dokumente." ENAR i CMS navode kako postoji i snimka incidenta te ističu kako su promatrači ukazali policajcima da se diskriminatorno ponašaju. 

Dodaju kako je policija odbacila sve prigovore te zadržala Achirija u lisicama i ispratila ga u aerodromski ured Fronetexa, gdje bio podvrnut daljnjim pretraživanjima i kažnjavanju bez razloga.

Policija: Više puta je upozoren

Poslali smo upit Policijskoj upravi zagrebačkoj o navedenom događaju. 

"Nastavno na dostavljeni upit, obavještavamo Vas da su 11. lipnja 2024. godine sukladno članku 36. Zakona o nadzoru državne granice i članka 23. Zakonika o Schengenskim granicama policijski službenici postupali u tranzitnom prostoru Zračne luke Franjo Tuđman.

Kod jednog od izlaza, među putnicima koji su trebali otputovati za Bruxelles zatečen je putnik koji je policijskoj službenici odbio dati na uvid svoju putnu ispravu. Muškarac je uz gestikulaciju i negodovanje decidirano odbijao dati na uvid svoje osobne dokumente. Više puta je upozoren od strane policijske službenice da prestane s takvim ponašanjem ili će u suprotnom biti priveden.

Unatoč tome, nastavio je s negodovanjem i gestikulacijama, ponovno mu je izdana naredba da pokaže na uvid osobne dokumente ili će biti priveden u službene prostorije policijske postaje zbog utvrđivanja identiteta, na što se oglušio te je i dalje odbijao dati osobne dokumente na uvid policijskoj službenici. Na izdanu naredbu predmetni je povišenim tonom ponavljao da ne želi dati dokumente na uvid.

Nadalje, muškarac je priveden u službene prostorije gdje je dao na uvid svoju putnu ispravu Kameruna. Utvrđeno je da se radi državljaninu Kameruna starosti 32 godine. Nakon čega mu je izdan Obavezni prekršajni nalog zbog počinjenja prekršaja iz članka 167. stavka 1. iz Zakona o strancima. Policijska uprava zagrebačka nije zaprimila pritužbu na postupanje policijskih službenika", odgovorili su nam.

Šef ENAR-a: Zgroženi smo

Iz ENAR-a i CMS-a najavljuju kako će poduzeti daljnje pravne postupke. 

"Ovo iskustvo samo je ojačalo moju odluku da se borim protiv sistemskog rasizma koji je boljka naših društava. Nikoga ne bi trebalo stavljati u situaciju da se osjeća kao kriminalac zbog boje kože. Moramo nastaviti progovarati i djelovati protiv ovih nepravdi", rekao je Achiri. 

"Emmanuel je stručnjak u području migracija i zna svoja prava, no to uopće nije utjecalo na ophođenje policije. Laknulo nam je što su slučajni prolaznici svjedočili kada je Emmanuel bio u potrebi i pomogli mu da se osjeća sigurno. Da to nije bio slučaj, ovaj je incident smogao završiti znatno drugačije", uvjerena je Lucija Mulalić iz CMS-a.

"ENAR je zgrožen ovim očiglednim ispoljavanjem rasizma i zlouporabe ovlasti hrvatske policije. Emmanuelovo iskustvo nije izolirani slučaj, nego primjer kako se u Europi redovito postupa s racijaliziranim ljudima, pogotovo u državama na granici EU. Također zahvaljujemo našem članu, Centru za mirovne studije, što se tako brzo mobilizirao u podršci našem prijatelju i kolegi", zaključio je Kim Smouter, izvršni direktor ENAR-a

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.