Aktivisti optužili Čistoću oko odvoza biootpada, Holding sve demantira

Foto: Igor Soban/PIXSELL

ZAGREBAČKI holding odbacio je optužbe Inicijative za Jakuševec koja je Državnom inspektoratu podnijela prijavu zbog, kako tvrde, protuzakonite prakse Čistoće pri odlaganju biootpada na zagrebačkom deponiju Jakuševec-Prudinec.

Udruge okupljene u inicijativu tvrde da Čistoća, suprotno zakonskim odredbama o gospodarenju otpadom, čini niz prekršaja i manipulira dokumentacijom poslovanja tako da biootpad iz smeđih spremnika s područja Zagreba skuplja i odvozi na deponij Jakuševec.

Zagrebački holding na to je reagirao priopćenjem u kojem je "kao neutemeljene, tendenciozne i zlonamjerne" odbacio optužbe iznesene na današnjoj konferenciji za novinare Udruge Ekologija grada. 

Holding ističe kako se o izdvojenom biootpadu i odloženom miješanom komunalnom otpadu na odlagalištu Jakuševec vodi dokumentacija sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom i sve količine se uredno prijavljuju u očevidnike, a što potvrđuju i mišljenja redovitih inspekcija.

Napominju pritom da koordiniranim inspekcijskim nadzorom obavljenim u svibnju nisu utvrđene nepravilnosti.

Objasnili što se događa

Zagrebački holding objašnjava da je biootpad neupotrebljiv za daljnju uporabu u kompostani ako ga se miješa s drugim vrstama otpada pa je onečišćeni biootpad potrebno dodatnim resursima ponovo razvrstati, kako bi se samo nerazvrstani otpad tretirao kao miješani komunalni otpad. 

No ističu da komunalni radnici ne mogu na mjestu sakupljanja biootpada izdvojiti miješani komunalni otpad u slučajevima kad uoče da je u pojedinim smeđim spremnicima veći postotak miješanog komunalnog otpada pa se to radi na odlagalištu Jakuševec.

"Na odlagalištu otpada Jakuševec, na platou za prihvat otpada, na posebnom odvojenom dijelu istovaruje se onečišćeni biootpad koji je prikupljen iz kućanstva", priopćio je Holding tvrdeći da onečišćeni biootpad pomiješan s drugim vrstama otpada ne može ići u kompostiranje.

Objašnjavaju također da se iz prikupljenog biootpada iz kućanstva koji je onečišćen istog dana odvaja čista komponenta koja se može oporabiti te se odvozi na kompostanu, dok se ostatni otpad ugrađuje u tijelo odlagališta.

Zagrebački holding ističe da tako sprječavaju onečišćenje iskoristivog otpada koji se može oporabiti te istovremeno ne zagađuju okoliš onečišćenim otpadom i smanjuju troškove transporta otpada koji je neiskoristiv.

Prema podacima Holdinga, u prvih pet mjeseci ove godine prikupljene su 5394 tone čistog biootpada s kućnog praga te 5600 tona neočišćenog biootpada iz kojeg je dodatnim sortiranjem izdvojeno još 866 tona biootpada pogodnog za kompostiranje.

Pročitajte više

 

Pročitajte više