Aktivisti tvrde da je Horvatinčić novac posudio od krim-miljea, Ministarstvo napalo Šprema

AKTIVISTI Zelene akcije i Prava na grad izrazili su danas sumnju da je Tomislav Horvatinčić 15 milijuna eura koje je trebao osigurati za realizaciju projekta Cvjetni prolaz kako bi dobio kredit od Hypo banke, posudio od zagrebačkog krim-miljea.

"Zbog toga ćemo podnijeti prijavu Uredu za sprečavanje pranja novca", kazao je tijekom konferencije za novinare Teodor Celakoski iz Prava na grad. Naime, Hypo banka je uvjetovala Hoto grupi da mora osigurati 15 posto novca za projekt prije realizacije kredita od 55 milijuna eura. Kako Hoto nema toliki novac, Horvatinčić je taj uvjet podmirio iz vlastitog džepa. Aktivisti pritom tvrde da imaju informacije da je isti novac posudio od kriminalaca.

"Laž je da je garaža pred završetkom"

Hypo je od Hotoa tražio i potvrdu glavnog projekta za Varšavsku 6, no zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa ona ne postoji. Isto se ponavlja i za Preradovićevu ulicu. Horvatinčić također navodno nije ni iznajmio 80 posto poslovnih prostora, kako je ranije tvrdio, niti je, tvrdi Teodor Celakoski, završio garažu kako tvrdi. "Laž je da je garaža pred završetkom, tek su na nivou minus tri od minus šest", zaključuje Celakoski.

Aktivisti su nadležnim institucijama dali rok od 10 dana kako bi se ispitali ovi navodi. U suprotnom zaprijetili su velikim valom prosvjeda, od kojih je prvi zakazan za 17. lipnja na Cvjetnom trgu. Ako ih se bude ignoriralo, dodaju iz udruga, ići će s blokadom radova u cijelom bloku.

Skupština odlučila da su garaža i rampa javni interes

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Boris Šprem je preko medija od Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva zatražio da mu objasni javni interes u odlučivanju o gradnji javne garaže i s njom povezane rampe u Varšavskoj ulici. Ministarstvo je na to pitanje danas odgovorilo priopćenjem u kojem stoji kako konačnu odluku o javnom interesu u uređenju prostora nekog grada donosi odgovarajuće predstavničko tijelo prilikom donošenja prostornog plana.

"Skupština grada Zagreba donijela je 2007. Odluku o donošenju GUP a 2008. Odluku o donošenju Detaljnog plana uređenja Ilica-Preobraženska-Preradovićev trg-Varšavska-Gundulićeva koji predviđaju gradnju javne garaže i rampe. Dakle, upravo ovakvo plansko rješenje i s razgraničenjem prostora za javne namjene kakvo je prihvaćeno donošenjem navedenih odluka Skupštine Grada Zagreba predstavlja i konačno određen javni interes. Činjenica da je te prostorne planove donijela Skupština Grada Zagreba dokazuje nedvojbenu potvrdu javnog interesa prosuđenog u postupku i u planskom rješenju tijekom izrade i donošenja tih planova", stoji u priopćenju Ministarstva te se dodaje kako su do sada izdane dozvole po kojima se trenutno gradi, dane investitoru na temelju prostornih planova donesenih u Skupštini grada.

"Boris Šprem ne poštuje argumentaciju"

"Proceduri donošenja plana prethodio je i u rujnu 2006. godine proveden pozivni anketni natječaj idejnog urbanističko arhitektonskog rješenja donjogradskog bloka omeđenog ulicama Varšavska, Gundulićeva, Ilica, Preobraženska i Trgom Petra Preradovića. Prva nagrada na tom natječaju dodijeljena je autoru Borisu Podrecci, koji je uz ostale naveden i kao konzultant u sastavnici DPU-a. Pregled natječajnih radova objavljen je u časopisu Čovjek i prostor broj 11.-12. iz 2006. godine, zajedno s imenima članova stručnog suda koji je donio odluku o najboljem radu", objašnjava se u priopćenju. Ministarstvo upozorava da bi se političari, stručni i drugi sudionici u raspravama o ovom projektu prvo trebali upoznati s činjenicama te od njih početi svoje argumentacije.

"Jedan od istupa koji ne poštuje argumentaciju, a vjerojatno računa i na slabo pamćenje javnosti, je upravo istup Borisa Šprema, predsjednika Skupštine grada Zagreba, koji je na svoje pitanje, inače pogrešno upućeno Ministarstvu jer ono nije ni predlagač ni izrađivač ni usvajatelj prostornih planova, dobio odgovor 8. ožujka 2010", zaključuje se u priopćenju Ministarstva.

Pročitajte više