Aktivistice za zaštitu žena: "Neka se HDZ-ov anonimni izvor predstavi i javno kaže da podržava nasilje"

Foto: Hina, Screenshot: Direktno

NEVA TOLLE iz Autonomne ženske kuće medijima je poslala priopćenje u kojem poziva anonimnog "izvora bliskog vrhu lokalnog HDZ-a" da se predstavi imenom i prezimenom.

Podsjetimo, HDZ-u blizak portal Direktno sinoć je objavio izjavu anonimnog HDZ-ovca bliskog vrhu požeškog HDZ-a koji brani nasilje.

"Incident se dogodio. Svi znaju za njihove obiteljske probleme, no priča je predimenzionirana. Udario ju je samo jednom. Ona je već poslijepodne viđena kako hoda gradom. Mediji su predimenzionirali sve. Župan sam neće dati ostavku jer bi to značilo nove izbore, no nije isključeno da Zagreb odluči drugačije", kazao im je "izvor blizak vrhu lokalnog HDZ-a".

Autonomna ženska kuća oštro je osudila takvu izjavu.

Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti


"Aktivistice AŽKZ-a užasnute su izjavom 'izvora bliskog vrhu lokalnog HDZ-a' koja nedvosmisleno već sada za cilj ima rasterećenje župana Tomaševića od svake krivnje i odgovornosti za nasilje u obitelji koje je počinio prema supruzi.

Sinoćnja izjava 'izvora bliskog vrhu lokalnog HDZ-a' koja je  prenesena u mnogim medijima -  citiramo:

"Incident se dogodio. Svi znaju za njihove obiteljske probleme, no priča je predimenzionirana. Udario ju je samo jednom. Ona je već poslijepodne viđena kako hoda gradom. Mediji su predimenzionirali sve. Župan sam neće dati ostavku jer bi to značilo nove izbore, no nije isključeno da Zagreb odluči drugačije".

1. Ne radi se o incidentu kako to navodi 'izvor blizak vrhu lokalnog HDZ-a' - radi se o kontinuitetu nasilja nad suprugom.

2. Ne radi se o njihovim obiteljskim problemima - radi se o kontinuiranom nasilju kojem je gđa Tomašević bila izložena. Obiteljski problemi predmijevaju nesuglasice i možda svađe u obitelji, no nikako ne uključuju i fizičko nasilje protiv žene.

3. Priča nije predimenzionirana - aktivistice AŽKZ-a vjeruju da je gđa Tomašević kao i svaka druga žena žrtva nasilja, za sada iznijela u javnost samo jedan mali dio vlastitog iskustva života s nasilnim partnerom.

4. Udario  ju je samo jednom –  zar je moguće da liječnici pri pregledu 'od samo jednog udarca' konstatiraju više manjih podljeva, tragove prstiju veličine 3 x 2 cm kao što je opisano u bolničkoj crvenoj prijavi? Mislimo da je odgovor na ovo pitanje svima jasan.

5. Ona je već poslije podne viđena kako hoda gradom – gle čuda neviđenog!
Ne preostaje nam ništa drugo nego se poslužiti cinizmom.

Nakon što je dobila batina žena je još u stanju hodati. Očito ju župan Tomašević nije pretukao dovoljno!!! Nije joj slomio obje noge, kralježnicu... Nije ju ubio.

Eto, zahvaljujući objašnjenju problema koje nam nudi 'izvor blizak vrhu lokalnog HDZ-a' gđa Tomašević već je isto poslijepodne mogla hodati gradom. Aktivistice AŽKZ-a s indignacijom odbacuju takvo objašnjenje.

Aktivistice Autonomne ženske kuće Zagreb pozivaju 'izvor blizak vrhu lokalnog HDZ-a' da se bez odgode, osobno javno identificira imenom i prezimenom, ako ima hrabrosti u 21. stoljeću javno se zalagati za nasilje protiv žena. Na taj način pokušava se rasteretiti nasilnog partnera krivice i odgovornosti za nasilje koje je počinio. Za nasilje je uvijek kriv i odgovoran počinitelj – nikada njegova žrtva.

To bi bio moralan i etičan čin 'izvora bliskog vrhu lokalnog HDZ-a' koji se takvim izjavama direktno zalaže za nasilje protiv žena, koje često dovodi i do femicida.
Takve izjave predstavljaju govor mržnje prema ženama, diskriminaciju žena i bagateliziraju problem nasilja protiv žena. Protive se zdravom razumu, pozitivnim propisima RH i svim međunarodnim dokumentima kojih je RH potpisnica.

Nakon što smo čule osobnu izjavu gđe Tomašević danu medijima prije nepuna tri sata u kojoj je vidljiva njezina izrazito visoka traumatizacija, AŽKZ gđi Tomašević Mari nudi podršku i pomoć u izlasku iz ove teške situacije. Dovoljno je da nazove besplatni broj 0800 - 5544", stoji u priopćenju.
 

Pročitajte više