Al Gore napao domaćina summita o klimi

Foto: EPA

Zagovornik zaštite okoliša i bivši potpredsjednik Sjedinjenih Država Al Gore u nedjelju je oštro kritizirao Ujedinjene Arapske Emirate, domaćina summita o klimi COP28, kazavši da su kao koordinator međunarodnih pregovora o globalnom zatopljenju zloupotrijebili povjerenje javnosti.

Intervju koji je Gore dao Reutersu na marginama konferencije u Dubaiju odražava skepticizam dijela sudionika prema predsjedniku COP-a, sultanu Al-Džaberu, predsjedniku nacionalne naftne kompanije Emirat ADNOC.

Gore i njegovi istomišljenici pitaju se može li on biti pošten posrednik u postizanju klimatskog sporazuma.

"Oni zlorabe povjerenje javnosti jer su na funkciju čelnika COP-a imenovali izvršnog direktora jedne od najvećih i najmanje odgovornih naftnih kompanija na svijetu", rekao je Gore.

Na prezentaciji, održanoj u glavnoj plenarnoj dvorani COP-a prije intervjua, Gore je iznio podatke koji ukazuju na to da su emisije stakleničkih plinova u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u 2022. porasle za 7.5 posto u odnosu na prethodnu godinu i u usporedbi s rastom od 1.5 posto u cijelom svijetu.

To su podaci udruge čiji je Gore suosnivač i djeluje pod nazivom Climate TRACE. Udruga koristi umjetnu inteligenciju i satelitske podatke za praćenje emisija ugljikova dioksida svjetskih tvrtki, rekao je Gore.

Ujedinjeni Arapski Emirati nisu odmah komentirali Goreove primjedbe ni podatke koje je iznio TRACE.

Bivši američki potpredsjednik pobunio se i protiv prisutnosti predstavnika naftnih i plinskih kompanija na godišnjem summitu o klimi i njihova promicanja tehnologija poput izravnog hvatanja ugljikova dioksida kao načina koji bi pridonio čišćenju emisija fosilnih goriva.

Pročitajte više