Al Qaeda preuzela odgovornost za napad u Alžiru

SJEVERNOAFRIČKI ogranak Al Qaede priopćio je da je organizirao samoubilačke napade bombaša u automobilima jučer u Alžiru, kada je ubijeno najmanje 24 osobe, a ranjeno je oko dvjesto ljudi, prenosi BBC.

Ogranak Al Qaede preuzeo je odgovornost za napad u telefonskom razgovoru sa arapskom televizijskom postajom Al Jazeerom, dok se u odvojenom priopćenju objavljenom na  islamističkoj internetskoj stranici alhesbah.org kaže da su napad izvršila tri bombaša samoubojice.

Međutim, alžirske vlasti su potvrdile da su izvršena samo dva napada. Meta terorista u prijestolnici Alžira, prema izjavama vlasti, bili su premijer Abdelaziz Belhadem i policija u istočnom dijelu grada. U napadu je srušen dio fasade gdje se nalazi ured predsjednika vlade, no premijer se nije nalazio u zgradi za vrijeme napada.

Priznanje Al Jazeeri dala je neidentificirana osoba koja tvrdi da govori u ime pokreta Al Qaede, a ta tvrdnja nije potvrđena iz nezavisnih izvora.

Napadi u Alžiru su naišli na osudu u svijetu, a SAD je poručio da će pomoći Alžiru u pronalasku krivaca za ove napade.

Premijer Belhadem je napade nazvao "kriminalnim i kukavičkim činom":

"Ovo je zločinački i kukavički akt, i izdajnički čin. Do ovih kriminalnih djela dolazi u trenutku kada alžirski narod traži pomirenje i ljudi pružaju ruke jedni drugima", rekao je alžirski premijer nakon napada.

A.B.
Foto AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.