Al Qaida za atentate koristi lokalne skupine

POSTOJI veza između atentata u Istanbulu i onih počinjenih na jugoistoku Azije, a u oba je slučaja teroristička mreža Al Qaida koristila lokalne skupine, ocijenili su u petak stručnjaci za terorizam.

Odnosi između mreže Osame bin Ladena i turskih islamista, koji su navodno počinili napade u četvrtak u Istanbulu, "su potpuno isti" kao i oni koji s Al Qaidom povezuju azijsku terorističku skupinu Jamaah Islamiyah (JI), ocijenio je stručnjak za Al Qaidu Rohan Gunaratna.

JI je optužena da je počinila prošlogodišnji atentat na Baliju, u kojem su poginule 202 osoba, dok atentati u Istanbulu pokazuju "sve znakove međunarodnog terorizma Al Qaide i njoj pridruženih organizacija", kazao je britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw.

Gunaratna, koji predaje na Institutu za obranu i strateška istraživanja u Singapuru, objašnjava da JI i dalje održava kotantaka s mrežom Bin Ladena putem svog novog zapovjednika Zulkarnaena.

Taj Indonežanin, obučen u Afganistanu, čiji je pravo ime Aris Sumarsono, preuzeo je dužnosti bivšeg zapovjednika JI-a Hambalija, uhićenog u kolovozu na Tajlandu.

U tim uvjetima, smatra direktor istraživanja o terorizmu Australskog nacionalnog sveučilišta Clive Williams, mogući su i novi atentati koje će činiti lokalne skupine za Al Qaidu.

Eksplozija koja je potresla britansku banku HSBC u Istanbulu pokazuje paletu lakih meta koja je proširena i na zapadnjačke ekonomske institucije.

Pročitajte više