Alabama je zabranila abortus, čak i nakon silovanja. Što o tome misle žene?

Screenshot: BBC

U OVOM trenutku teško je izvršiti pobačaj u američkim saveznim južnim državama jer sve veći broj država ograničava pravo na pobačaj. Alabama je izglasala najstroži zakon protiv pobačaja do sada koji ograničava pobačaje i u ekstremnim slučajevima poput silovanja ili incesta, javlja BBC

Pobačaj kao "holokaust američke nacije"

U južnim dijelovima SAD-a pobačaj se danas tretira kao ubojstvo djece. Neki od zagovornika pobačaja pobačaj proglašavaju "holokaustom američke nacije". U Alabami je izglasan zakon o zabrani pobačaja, a druge savezne južne države sve više slijede primjer Alabame. Tako će i silovane žene biti prisiljene roditi djecu koja su posljedica strašne traume, što će ostaviti posljedice i na djecu rođenu u takvim okolnostima. 

Predsjednik Donald Trump je zagovornik zabrane pobačaja i kontinuirano radi na pretvaranju zemlje u konzervativnu državu, u kojoj zakone o ženskim pravima na izbor pišu i odobravaju isključivo muškarci. Američki Vrhovni sud dao je prije 47 godina pravo ženama na pobačaj u ključnom procesu poznatom kao slučaj Roe vs Wade. Cilj je predsjednika Trumpa od početka kampanje za predsjedničke izbore da Vrhovni sud opozove tu presudu. 

Kendi iz Arkansasa zalaže se za zabranu pobačaja

Novinari BBC-a prošli su dug put do južne američke države Arkansasa kako bi razgovarali s Kendi. Riječ je o ženi koja živi u izrazito konzervativnoj državi, u kojoj je Crkva prisutna na gotovo svakom koraku. Ova država je također donijela zakon protiv pobačaja, i u njoj je široko rasprostranjeno uvjerenje da život započinje začećem i da mora biti sačuvan bez obzira na okolnosti. Kendi je majka sedmero djece, a u 19. godini se odlučila na pobačaj.

U razgovoru s novinarkom BBC-a je ispričala da je u dubini svoje duše znala da je njezina odluka o pobačaju pogrešna. Predomislila se već na ginekološkom stolu, ali joj je sestra rekla da je prekasno za predomišljanje. Nakon što se sukobila s njom, došle su još dvije sestre koje su je zadržavale kako bi se pobačaj izveo do kraja.

Posvajanje umjesto pobačaja

Istraumatizirana Kandi se nakon toga okrenula religiji i osnovala organizaciju koja nagovara žene da svoju djecu daju na posvajanje nakon poroda. Kendi smatra da je i ona trebala svoje dijete dati na usvajanje i da bi sada znala da odrasta te da bi se jednog dana mogla povezati s njim. Vjerojatno je zbog tog kajanja Kandi prije 14 godina usvojila dijete.

Srela je ženu koja je bila trudna i kojoj je rečeno da će njezino nerođeno dijete imati ozbiljnih zdravstvenih problema, no Kendi je usvojila to dijete. Djevojčica imenom Anne Marie se rodila s neizlječivom kožnom bolešću.

Riječ je o buloznoj epidermolizi koja ostavlja otvorene rane na cijelom tijelu. Bolest uzrokuje stalnu bol, a stvara probleme i s probavnim sustavom. Ovakva djeca rijetko kada dožive odraslu dob, no Anne Marie već je dosegla puno dužu dob od očekivane. Kandi kaže da imaju svoje dobre i loše dane, ali da je više onih dobrih negoli loših. Isto tako, smatra da nemamo pravo odlučivati tko će živjeti, a tko ne. 

Pitanje pobačaja je postalo političko pitanje

Guverner Mississippija Phil Bryant se također zalaže za zabranu pobačaja čak i u ekstremnim situacijama. On u toj zabrani ne vidi problem jer dijete nije krivo za način na koji je začeto. Ova je emocionalna i etička debata okupirala političku američku pozornicu i zaprijetila da se Amerika pretvori u prvu razvijenu demokratsku državu u kojoj će biti zabranjen pobačaj.

Sadašnji američki predsjednik računa da će poticanjem zabrane pobačaja dobiti glasove konzervativnih kršćana koji bi mu mogli omogućiti da dobije i idući predsjednički mandat. 

Dina iz Alabame zagovornica pobačaja

S druge strane postoje i zagovornici pobačaja. Novinari BBC-a posjetili i Dinu Zirlotti u Alabami koja je silovana sa 17 godina, silovao ju je poznanik. Ona nije shvatila da je trudna do 8 mjeseca trudnoće, kada više nije mogla izvršiti pobačaj. Kod njenog nerođenog djeteta su ustanovljena teška oštećenja mozga koja su značila da će njezino dijete biti rođeno slijepo, gluho, možda nesposobno za hranjenje i da neće imati razvijene više funkcije mozga, kao i da će živjeti u stalnoj boli.

Dina je unatoč ljubavi prema svojoj kćeri Zoe, u njoj imala stalan podsjetnik na pretrpljenu traumu. Djevojčica Zoe je umrla prije nepune dvije godine života, u trenutku kada je Dina imala samo 19 godina. Dina kaže da bi, da je imala priliku, napravila pobačaj.  

Vraćanje žena u mračno doba

Unatoč tvrdnjama konzervativaca da se pobačaji često dešavaju u visokoj trudnoći, 98 posto njih se izvodi prije 21 tjedna života fetusa. Novinarka BBC-a otišla je na sjever i susrela se s ginekologom Leroyem Carhartom koji živi u blizini Marylanda i jedan je od najkontroverznijih pristaša pobačaja. On kaže da mu se uglavnom obraćaju očajne žene.

Kaže da ne radi pobačaje u visokim stupnjevima trudnoće, osim kada za to postoje opravdani zdravstveni razlozi. On navodi da su njemu važne i druge stvari koje utječu na živote tih žena, a koje često kažu da će im trudnoća ne samo ugroziti zdravlje, već i kasnije uništiti živote. On se nalazi na meti optužbi protivnika pobačaja koji kažu da radi i pobačaje u visokom stupnju trudnoće bez ikakve potrebe, što on negira.

Ovaj ginekolog smatra da američki konzervativci žene vraćaju u mračno doba. Predsjednik Trump polako, ali sigurno ispunjava svoje obećanje dano u kampanji, a to je da će ukinuti pravo na pobačaj, što će SAD svrstati u rang s jednim dijelom zemalja trećeg svijeta koje ograničavaju ženska prava.  

Pročitajte više