Aladrović kaže da povećanje plaća nije realno, Ribić: Zadužite se, ne smanjujte plaće

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

"U SRIJEDU smo imali razgovore po pitanju kolektivnih ugovora, a vladin prijedlog je, zbog svega što se dogodilo, da ugovorenih povećanja neće biti", rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović u emisiji Hrvatskog radija Poligraf na HRT-u. Dodao je da su u pregovore ušli u dobroj vjeri i u vrijeme kada se predviđao rast BDP-a i jedan pozitivan trend, no tada nitko nije mogao predvidjeti što će se događati.

"Smanjenja plaća nema. Naš prijedlog je da do povećanja plaća ne dolazi, a on ima vrlo jasan temelj u svim makroekonomskim pokazateljima", kazao je ministar.

Pojasnio je kako ne traže smanjenje, ni odricanje da se pogorša sadašnja materijalna situacija, ne traže da dođe do smanjenja potražnje, ali smatraju da u ovom trenutku nije realno povećanje plaća u javnom i državnom sektoru.

"Razumno je odustati od povećanja kada je to korisno, no u ovome trenutku to pomaže samo politici", rekao je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Ribić kaže da povećanje plaća pomaže ekonomiji

Smatra da je nerazumno odustati od dogovorenog povećanja jer ono pomaže nacionalnoj ekonomiji i trebamo jačati kupovnu moć na svim razinama, a kontraproduktivno je to sada smanjivati.

"Ako koronavirus potraje do jeseni i ako turistička sezona bude jako loša, tek onda možemo snimiti situaciju i tada treba sjesti za stol i pristupiti eventualnim korekcijama. Ovo sada ne djeluje uvjerljivo, ovo djeluje kao da služi najavljenim izborima", dodao je Ribić.

Dodao je kako je ovo kampanja protiv cijelog sektora koji spašava društvo i državu.

Aladrović kaže da koronavirus nije prouzročen političkom situacijom, već da utječe na nju.

"Imamo projekcije pada BDP-a 9,4% i deficit od 25 mil. kn u proračunu i to su sve izvanredne okolnosti, to nisu realne okolnosti", dodao je.

Glas poduzetnika kaže da su mjere pomogle u očuvanju dosta radnih mjesta

Vedran Jakominić iz udruge Glas poduzetnika zahvalio je ministru Aladroviću zato što je HZZO ispravno reagirao i vraćeni su sezonski radnici, no još nisu počeli raditi. Smatra da su mjere uspjele spasiti većinu radnih mjesta, a od 1. 6. kreću u potpunu nepoznanicu na tržištu.

Ribić smatra da ne treba smanjivati plaće dok postoje kanali zaduživanja po povoljnim uvjetima.

"Nije točno da smo bolje pripremljeni za ovu krizu, već su sada kamatne stope gotovo nikakve i možete se zaduživati bez pretjeranih tereta, ali ne možemo beskonačno. Morat ćemo sjesti za stol i revidirati postojeće pozicije, a ako koronavirus potraje do jeseni, tada se može razgovarati o drugim sažimanjima jer neće biti drugog izvora financiranja", dodao je.

Aladrović je rekao da sada imamo priliku ispraviti sve što smo vukli u ekonomiji, sada imamo priliku to ispraviti, imamo priliku repozicionirati hrvatsku ekonomiju, ali svi moramo u tome sudjelovati.

"U pregovore smo ušli u dobroj mjeri jer imamo argumente na svojoj strani", dodao je.

Ponovio je kako nije realno povećavati plaće u trenutku kada je pola Europe bilo ugašeno.

Ribić smatra da ni jedan ozbiljan ekonomski ekspert se nije založio za ikakvo smanjivanje primanja radi potražnje, a niti jedna zemlja u Europi ne vrši restrikcije javnih primanja.

Pročitajte više