KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Aladrović: Za pomoć poduzetnicima predviđeno 2.5 milijardi kuna

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

MINISTAR rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je u nedjelju da su isplanirali sredstva za iduću godinu kojima će pomoći poduzetnicima pogođenima koronakrizom, a za početak godine raspolažu s oko 2.5 milijardi kuna.

Gostujući u Dnevniku Nove TV, ministar je rekao kako su svjesni da epidemiološka situacija nije najpovoljnija pa su isplanirali određena sredstava za sljedeću godinu s obzirom na to da su trenutne mjere za skraćenje radnog vremena i očuvanje radnih mjesta propisane do 31. prosinca.

Očekuju, kazao je, da će kroz sljedećih mjesec dana definirati kako će mjere izgledati, barem u prvom kvartalu. "Trenutno ono s čime raspolažemo je oko 2.5 milijardi", rekao je ministar, dodavši da se to odnosi na prvi kvartal ili prva četiri mjeseca za koja očekuju da će biti teža nego što se očekivalo u ranijim projekcijama.

No, nema potrebe za rebalansom jer su sredstva projicirali u proračunu, a imaju na raspolaganju i sredstava EU.

Ministar ne strahuje da će Hrvatska u iduću godinu ući s brojnim nezaposlenima na burzi jer su, kazao je, već u nekoliko zadnjih mjeseci imali očekivanja većih turbulencija na tržištu rada, ali njihovi podaci govore da se to nije dogodilo s obzirom na to da je trenutno pet tisuća ljudi više zaposleno, dok broj nezaposlenih stagnira, čak i pada u odnosu na peak početkom koronakrize.

"Bez obzira na to što su brojni analitičari nagovještavali, očekivali i predviđali kolaps tržišta rada, on se nije dogodio", zaključio je ministar.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više