Alaviti se odmetnuli od Assada: "Mnogi su zbog svoje vjere ubijeni"

Foto: FAH

VOĐE sirijskih alavita objavile su dokument u kojem se distanciraju od sirijskog predsjednika Bašara al-Assada, koji je i sam pripadnik te islamske grupacije, prenosi BBC koji posjeduje spomenuti dokument.

U dokumentu na osam stranica pojasnili su kako predstavljaju treći model unutar islama te naglašavaju da oni nisu ogranak šijitskog islama, kako su prije tvrdili šijitski vjerski vođe. Napomenuli su i kako se zalažu za jednakost i slobodu građanstva te pozvali da sekularizam bude budućnost Sirije, sa sustavom upravljanja u kojemu su islam, kršanstvo i sve religije jednake.

Alaviti, koji su više od 40 godina dominirali sirijskom vladom i sigurnosnim službama tijekom režima Bashara al-Assada i njegovog pokojnog oca Hafeza, naglašavaju da se legitimnost njegovog režima može razmatrati samo na temelju demokracije i osnovnih prava.

Sirijski alaviti koji su željeli ostati anonimni za BBC su kazali kako su se željeli izjasniti o identitetu, jer su mnogi alaviti zbog svoje vjere ubijeni. Također su željeli naglasiti da su članovi svih islamskih sekta u Siriji braća i sestre te da alaviti ne bi trebali biti povezani sa zločinima režima.  Alavitski vođe također su poručili da su alaviti postojali prije Assadovog režima te da će postojati i nakon njega.

Pročitajte više