Albanci optuženi za terorizam u Makedoniji na sudu se izjasnili kao nevini

Foto: FAH

DVADESET devet pripadnika albanske manjine izjasnilo se u utorak, prvog dana suđenja za terorizam, da se  ne osjećaju krivima za oružani sukob s policijom u svibnju u Kumanovu na sjeveru Makedonije.

Sukob 9. i 10. svibnja u kojem je ubijeno 18 osoba, od kojih osam policajaca i 10 pripadnika albanske manjine najteže je krvoproliće u Makedoniji otkad se zapadna diplomacija povukla na rubu građanskog rata 2001. godine.

Makedonske vlasti tada su optužile albansku oružanu postrojbu da je planirala napade na državne institucije. Optuženi - 17 Albanaca iz susjednog Kosova, 10 Albanaca iz Makedonije, jedan državljanin i Albanije i jedan pripadnik albanske manjine s njemačkim državljanstvom - izjasnili su se da nisu krivi.  

Prijeti im doživotni zatvor


Budu li na suđenju proglašeni krivima, prijeti im kazna od osam godina do doživotnog zatvora.

Sukob se dogodio u jeku političke krize u Makedoniji u kojoj su se vladajući i oporba međusobno optuživali za prisluškivanje, odnosno korupciju. Kritičari tvrde da je vrijeme napada u kojem je sudjelovao teško naoružani elitni policijski odred vlada premijera Nikole Gruevskog odabrala da skrene pozornost javnosti sa skandala prisluškivanja.

S 2,1 milijun stanovnika od kojih Albanci čine četvrtinu,  Makedonija je jedva izbjegla građanski rat 2001. za vrijeme višemjesečnih sukoba između vladinih snaga i albanske manjine koja se borila za veća prava.

Pročitajte više