Čeka se odluka o optužnici. Baldwin: Srce mi je slomljeno

Foto: Reuters, Instagram

"JOŠ se ne zna hoće li zbog smrti Halyne Hutchins biti podignuta optužnica", stoji u priopćenju ureda okružnog tužitelja Novog Meksika.

Ured tužiteljice Novog Meksika Mary Carmack-Altwies rekao je u priopćenju poslanom CNN-u da su još uvijek u preliminarnoj fazi istrage.

"Provjerit ćemo sve činjenice i dokaze s velikom diskrecijom"

"Provjerit ćemo sve činjenice i dokaze ovog slučaja s velikom diskrecijom i naknadno ćemo imati dodatne informacije. Naše misli su sa svima pogođenima ovom tragedijom”, stoji u izjavi Carmack-Altwies.

Alec Baldwin izrazio je šok i tugu nakon što je ustrijelio direktoricu fotografije Halynu Hutchins iz pištolja rekvizita na filmskom setu u Novom Meksiku.

Na Twitteru se oglasio prvi put nakon tragedije te objavio da je u kontaktu s njezinim suprugom i da je ponudio podršku.

"Srce mi je slomljeno zbog njenog muža, njihovog sina i svih koji su poznavali i voljeli Halynu", napisao je.

"Nema riječi kojima bih mogao izraziti šok i tugu"

Hutchins (42) ustrijeljena je na setu vesterna Rust dok je radila kao direktorica fotografije.

"Nema riječi kojima bih mogao izraziti šok i tugu u vezi s tragičnom nesrećom koja je odnijela život Halyni Hutchins, supruzi, majci i našoj kolegici kojoj se duboko divimo", napisao je Baldwin na Twitteru.

"U potpunosti surađujem s policijskom istragom kako bismo riješili kako je došlo do ove tragedije."

Podsjetimo, ispalivši metak iz pištolja rekvizita, glumac Alec Baldwin (68) je na filmskom setu vesterna u Novom Meksiku u četvrtak usmrtio snimateljicu Halynu Hutchins i ranio redatelja Joela Souzu, priopćila je policija.

Incident se dogodio na snimanju filma Rust, stoji u priopćenju ureda šerifa okruga Santa Fe. Policija je dojavu dobila oko 13:50 po lokalnom vremenu, odnosno nešto prije 21 sat po našem.

"Ured šerifa potvrđuje da su dvije osobe nastrijeljene na snimanju filma Rust. Direktorica fotografije Halyna Hutchins (42) i redatelj Joel Souza (48) nastrijeljeni su kad je metak iz rekvizita ispalio producent i glumac Alec Baldwin (68)", stoji u priopćenju policije.

Hutchins je helikopterom prevezena u bolnicu Sveučilišta Novi Meksiko, gdje je proglašena mrtvom, dok je Souzu hitna pomoć odvezla u regionalni medicinski centar Christus St. Vincent.

Policija okruga Santa Fe još uvijek istražuje što je Baldwin ispalio iz pištolja rekvizita i kako je do toga uopće došlo. Nikakva optužnica protiv američkog glumca nije podignuta odmah.

"Detalji su zasad nepoznati"

Portal The Santa Fe New Mexican piše da je Baldwin uplakan stajao ispred šerifovog ureda, pokušali su doći do komentara, ali nisu uspjeli. 

"Detalji su zasad nepoznati, ali radimo na tome da doznamo više informacija. Podržavamo potpunu istragu ovog tragičnog događaja", rekli su u priopćenju predsjednik Međunarodnog saveza kinematografa John Lindley i izvršna direktorica Rebecca Rhine.

Policija je na filmski set na Bonanza Creek ranču stigla po dojavi oko 13:50 po lokalnom vremenu, odnosno nešto prije 21 sat po našem. Ovaj ranč korišten je već nekoliko puta za snimanje različitih filmova, uključujući i nedavni vestern News of the World u kojem glavnu ulogu igra Tom Hanks.

"Istraga je otvorena i u tijeku", rekao je Juan Rios, šerifov glasnogovornik, u priopćenju. 

"Nisu podignute nikakve optužbe u vezi s ovim incidentom. Detektivi nastavljaju ispitivati svjedoke."

Tko je ubijena Halyna Hutchins?

Ubijena 42-godišnja Halyna Hutchins na filmu je radila kao direktorica fotografije. 2015. je diplomirala na Američkom filmskom institutu, radila je kao direktorica fotografije na akcijskom filmu Archenemy iz 2020. s Joeom Maganiellom u glavnoj ulozi. American Cniematographer ju je 2019. prozvao "zvijezdom u usponu".

"Tako sam tužan zbog gubitka Halyne. I toliko bijesan što se to moglo dogoditi na setu”, rekao je redatelj filma Archenemy Adam Egypt Mortimer na Twitteru.

"Bila je briljantan talent koji je bio apsolutno predan umjetnosti i filmu."

Manganiello je Hutchins prozvao "izvanrednim talentom" i "sjajnom osobom" na svom Instagramu. Dodao je da je imao sreću raditi s njom.

Podrijetlom iz Ukrajine, diplomirana je novinarka

Hutchins je podrijetlom iz Ukrajine, odrasla je u sovjetskoj vojnoj bazi u Arktičkom krugu okružena "sobovima i nuklearnim podmornicama", piše Daily Mail.

Diplomirala je međunarodno novinarstvo na Kijevskom nacionalnom sveučilištu u Ukrajini, pa preselila u Los Angeles gdje je ostvarila karijeru i osnovala obitelj, a prije odlaska u SAD radila je kao novinarka u britanskoj dokumentarnoj produkciji u Europi.

Živjela je u Venice Beachu u Kaliforniji sa suprugom Matthewom, odvjetnikom, i njihovim sinom Androsom.

 

Snimateljski angažman imala je u raznim filmovima, poput Archenemy (premijerno je prikazan na Beyond Festu 2020. i bio je u službenoj konkurenciji na Sitges International Film Festivalu, osvojivši nominaciju za najbolji film), Darlin (2019.), Blindfire (2020.), i The Mad Hatter (2021.), kao i u brojnim kratkim filmovima. 

"Njene filmove se obavezno predlagalo za gledanje"

Hutchins je "jednostavno bila zaljubljena u filmove i snimanje filmova", rekao je redatelj i novinar Jim Hemphill koji je o njoj pisao još 2019. godine u sklopu teksta o nadolazećim zvijezdama kinematografije u usponu.

"Odrasla je u sovjetskoj vojnoj bazi u kojoj nije imala što drugo raditi nego gledati filmove. Tako se u mladosti zaljubila u film, došla je u SAD i stvarno se proslavila kao snimateljica žanrovskih filmova. Bila je poznata po akcijskim i horor filmovima. Ovo je razoran gubitak za sve u kinematografskoj zajednici", rekao je Hemphill za CNN.

"Studiranje novinarstva i rad na dokumentarnim filmovima u Velikoj Britaniji naveli su je da dođe u SAD kako bi radila u filmskoj industriji gdje je na neki način prenijela svoju viziju s dokumentarnih i nefikcijskih filmova na akcijske i horor filmove. Njeni filmovi su imali takvu vrstu neposrednosti i realizma, kao i oko za ljepotu. Bio je to vrlo jedinstven prikaz", dodao je.

"Njene filmove se obavezno predlagalo za gledanje", zaključio je.

Sindikat: Svi oplakujemo ovaj neizrecivi gubitak

Sindikat djelatnika showbizz industrije priopćio je da je "devastiran i slomljenog srca" zbog smrti jedne od njegovih članica, Halyne Hutchins.

"Cijeli naš savez oplakuje ovaj neizrecivi gubitak s Halyninom obitelji, prijateljima i ekipom filma Rust", navodi se u priopćenju Međunarodnog saveza djelatnika kazališnih pozornica, tehničara pokretnih slika, umjetnika i srodnih obrta Sjedinjenih Država, njihovih teritorija i Kanade (IATSE).

IATSE također kaže da je aktivirao njihova partnerstva kako bi pružio podršku i resurse onima kojima je to možda potrebno.

"Stvaranje kulture sigurnosti zahtijeva nemilosrdnu budnost svakog od nas, iz dana u dan. Molim vas, ako nešto vidite, recite nešto”, stoji u priopćenju.

Također je zatraženo da svi koji se osjećaju nesigurno na snimanju kontaktiraju putem svoje sigurnosne telefonske linije ili svoje aplikacije za sigurnosne informacije.

Stručnjak za sigurnost oružja u kazalištima: Nema opravdanja za ovo

Steve Wolf, stručnjak za sigurnost vatrenog oružja u kazalištima, koji je radio na nizu setova sa simuliranim nasiljem, komentirao je tragediju.

"Nema opravdanja da se ovako nešto dogodi jer je fizika ulaska metka u ljudsko tijelo poznata već oko 5000 godina", rekao je.

"Ako metak izađe i nekoga ozlijedi, to je upravo ono za što je dizajniran. Morate dokučiti što napraviti da se to ne dogodi", dodao je.

Wolf je za CNN naveo korake koje bi koordinatori na setu mogli poduzeti da bi spriječili ovakve tragedije.

Primjerice, rekao je da bi koordinatori uvijek trebali pogledati u cijev oružja kako bi se uvjerili "da u pištolju nema ničega što bi moglo izaći".

Zatim je na videopozivu podigao nešto što izgleda kao pravi pištolj te rekao da bi tzv. ćorak također trebao biti provjeren kako bi se osiguralo da nema metka na kraju cijevi.

"Ako stavite ćorak unutra, provjerite ima li ćorka uopće, bez metka na kraju", rekao je. 

"Šuplje je. To je samo barut i komad papira koji drži prah", objašnjavao je dok je pokazivao nešto što je izgledalo kao pravi pištolj.

"Ako je samo ćorak, sve što će izaći van su vrući plinovi koji se šire, plamen, dim i buka", rekao je Wolf.

Što je uopće pištolj rekvizit?

Baldwin je, pišu mediji, pucao iz pištolja rekvizita koji je bio napunjen tzv. ćorcima.

Iako istraga ovog nesretnog događaja još uvijek traje, mnogi se na društvenim mrežama pitaju kako je uopće moguće da hitac iz filmskog rekvizita ubije osobu.

Za početak treba razumjeti što je uopće pištolj rekvizit. Velik dio ljudi misli da se radi o nefunkcionalnom oružju ili čak igrački. Iako se termin pištolj rekvizit odnosi i na takve naprave, odnosi se i na prave pištolje koji se koriste kao rekviziti.

Zašto bi se na filmskom setu koristio pravi pištolj? Razlog je jednostavan - uvjerljivost. Kako je instruktor za vatreno oružje Dave Brown pojasnio u članku za časopis American Cinematographer 2019. godine, pravo vatreno oružje stvara dojam autentičnosti, naročito u krupnim kadrovima. Svatko tko je ikad držao pravo oružje u ruci može potvrditi da pravi pištolj izgleda i teži potpuno drugačije od lažnog.

No, kako je napisao Brown, korištenje pravog vatrenog oružja na setu filma ili serija zahtijeva i obučenog stručnjaka čiji je posao osigurati da se oružje koristi u skladu sa strogim sigurnosnim mjerama. Pištolj je, podsjeća Yahoo News, ipak pištolj, neovisno o tome kakvo streljivo je u njemu. 

Što su ćorci?

Termin ćorak odnosi se na vrstu streljiva koja se sastoji od više dijelova: čahure, pogonskog materijala (obično baruta) u čahuri, inicijalne kapisle na dnu čahure i samog projektila. 

Kad se povuče okidač pištolja, igla udara u inicijalnu kapislu, koja potom aktivira barut, a eksplozija vrućeg plina stvara bljesak na kraju cijevi. Čahura se potom automatski izbacuje iz pištolja, a mehanizam automatski ubacuje novi metak, odnosno ćorak, u cijev.

Ćorak je zapravo gotovo identičan metku, a ključnu razliku čini sam projektil. Umjesto olovnog projektila kakve koriste pravi meci, vrh ćorka je u pravilu zapečaćen voskom ili nekim drugim materijalom koji sprječava ispadanje baruta iz čahure. 

To znači da, kad se povuče okidač pištolja u čijoj cijevi je ćorak, dobijete efekt gotovo identičan ispaljivanju pravog metka - zvuk, povratni trzaj, bljesak cijevi, izbačena čahura - sve je isto, osim što u slučaju ćorka ne postoji komad olova koji nadzvučnom brzinom izlijeće iz cijevi.

I ćorci mogu biti izuzetno opasni

No, to što iz cijevi ne izlijeće olovni projektil, ne znači da ćorci nisu opasni. Naime, iz cijevi pištolja u kojem je ćorak i dalje izlijeće plin zagrijan na izuzetno visoku temperaturu, što znači da je sve što se nalazi neposredno ispred cijevi u nezanemarivoj opasnosti.

Uz vrući plin, tu je i pitanje materijala kojim je začepljen barut u ćorcima. Iako se najčešće radi samo o papiru ili vosku, ako stojite dovoljno blizu, i taj naizgled bezopasni materijal može postati itekako opasan zbog brzine kojom je izbačen iz cijevi. Upravo je zbog toga 1984. na setu preminuo glumac Jon-Erik Hexum.

Hexum je, naime, u pauzi od snimanja CBS-ove serije Cover Up stavio ćorak u revolver, zavrtio cilindar i prislonio cijev na vlastitu glavu, kao da igra ruski rulet. Nesvjestan koliko je to opasno, pritisnuo je okidač. Zadobio je frakturu lubanje, zbog čega su mu dijelovi kostiju završili u mozgu. Umro je šest dana kasnije.

Smrt Brandona Leeja

Do smrti od korištenja pištolja rekvizita može doći i prilikom nepropisnog punjenja pištolja. Upravo je zbog toga 1993. na setu filma Vrana stradao mladi glumac Brandon Lee, sin legendarnog Brucea Leeja. 

Naime, u cijevi pištolja je od ranije ostao pravi metak i kad je u oružje ubačen ćorak i ispaljen, eksplozija je iz cijevi izgurala projektil koji je ranije zapeo i fatalno ranio Leeja. Umro je samo nekoliko sati kasnije.

Sestra Brandona Leeja Shannon javila se na Twitteru nedugo nakon tragedije na setu.

"Naša srca su sada s obitelji Halyne Hutchins i Joela Souze i svima koji su uključeni u incident na snimanju filma Rust. Nitko nikada ne bi trebao biti ubijen pištoljem na filmskom setu. Točka."

Pročitajte više