INDEX DOZNAJE DETALJE Algoritam propada, novi ulagač nudi novac i želi dovesti Starbucks uz knjižare

Foto: Index

ALGORITAM, najveći lanac knjižara, pred propašću je zbog, koliko je za sada poznato, četrdesetak milijuna kuna duga dobavljačima. Stampedo blokiranja krenuo je kada su prve zadužnice aktivirale tvrtke RAM 3 i Focus. U vlak pokušaja naplate dugova, iako za to nema puno šansi, uskočila je i Mozaik knjiga koja je donedavno bila manjinski suvlasnik knjižarskog lanca s Algoritmom, no nedavno se riješila svoga udjela.

> Vlasnik Algoritma javio se Indexu nakon objave članka

Izvanredna inventura

Od utorka je u svim knjižarama lanca u tijeku izvanredna inventura. Popisuju se knjige, izdavači Fokus komunikacije, Profil i Mozaik su zabranili svaku daljnju prodaju svojih knjiga pod prijetnjom počinjenja kaznenog djela krađe. Zaposlenici, kojima su nekoliko puta smanjivane plaće u posljednje vrijeme, pa sada primaju oko 2800 kuna, popisuju i pakiraju knjige i time zapravo pečate i svoju sudbinu. I to moraju činiti vrlo pažljivo, da ih se ne bi optužilo za krađu.

Problem je u tome što je najveći dio knjiga u cijelom knjižarskom biznisu u Hrvatskoj zapravo u komisijskoj prodaji. To znači da knjižar, prodavač izloži određeni broj knjiga, ali plaća ih tek kada ih proda. U slučaju s Algoritmom dugovi su čak i za prodane knjige stari i po godinu dana. Školska knjiga je već povukla sva svoja izdanja.

Ne žele da novac nestane u Algoritmovoj rupi

“Normalno je da su zabranili prodaju svojih knjiga i da ih povlače. Ne žele da njihov novac nestane u toj rupi”, doznajemo od jednog izdavača. Ovo nije prvi put da se netko od Algoritma pokušava naplatiti zadužnicama. Dok je tvrtka još bila moćna, iako dužna, to je pokušala Naklada Ljevak i odmah su osjetili teške posljedice. Istog su trenutka njihove knjige izbačene s polica, a Algoritmovi partneri Profil i Mozaik su dobili uputu da ne smiju ništa raditi s Ljevakom. Sličnu uputu su dobili i neki knjižari koji nisu bili dio lanca, ali su je u strahu od Algoritma ipak vrlo ozbiljno primili. Situacija neodoljivo podsjeća na onu s Agrokorom, iako na daleko manjoj skali. Jedan veliki igrač diktirao je uvjete svima drugima i morali su ga bespogovorno slušati. Sada veliki propada i sve ostale vuče za sobom.

Zatvoreni krug dugova i kompenzacija

Čak i da se knjižare nakon ove izvanredne inventure ponovno otvore, teško da će imati što ponuditi na prodaju.

Knjižari i izdavači u Hrvatskoj već godinama posluju u zatvorenom krugu dugova, kompenzacija, cesija. Vrlo je malo živog novca u prometu i zapravo se većina uključenih umjetno održava na životu. Usprkos tome, dio izdavača i nakladnika želi nastaviti s takvim načinom poslovanja, odnosno žele sami preuzeti knjižare Algoritma i nastaviti s dosadašnjom praksom, iako se upravo na slučaju Algoritma, koji je pokušavao biti i trgovac i izdavač, ta praksa pokazala neuspješnom. Dio izdavača toliko je bijesan da traži da se zbog prevare Algoritam i njegov vlasnik Neven Antičević isključe iz udruženja izdavača te da im se onemogući sudjelovanje na svim sajmovima.

Algoritam je do prije nekoliko godina bio najuspješniji izdavač i trgovac u Hrvatskoj, prvenstveno zahvaljujući tome što je prvi počeo prodavati knjige na engleskom jeziku po pristupačnim cijenama, a kasnije izdavati velike svjetske hitove. Samo na serijalu o Harryju Potteru zaradio je milijune. Isti izdavač, čije pismo posjedujemo, predlaže da izdavači zajedno pokrenu lanac knjižara na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine, te Srbije u kojem bi svi izdavači imali jednaka prava, bez obzira na veličinu.

Drugi prijedlog proizašao je na sastanku nakladnika. Prema zapisniku sastanka održanog u utorak, za preuzimanje dijela knjižara zainteresirani su Školska knjiga, V.B.Z., Znanje i Narodne novine.

Mozaik knjiga koja je vlasnik dijela polica u Algoritmovim knjižarama trebala bi ih se odreći i ne tražiti naknadu za izložene knjige. Većina njih donedavno se i sama zalagala da se knjižarstvo odvoji od izdavaštva i da prodaju knjiga preuzme netko tko se bavi izdavanjem i tako svima omogući jednake tržišne uvjete. Sa Znanjem se zasad najozbiljnije pregovara da preuzme cijelo poslovanje i tako bi jedan izdavač ponovno bio vlasnik svih trgovina.

Žele uložiti svježi novac, ali ne pristaju na ucjene

No, za preuzimanje Algoritmovog lanca zainteresiran je i veliki trgovac izvan izdavaštva. Zasad želi ostati anoniman za slučaj da pregovori propadnu, ali pristao nam je otkriti dio svojih planova.  Njihovim preuzimanjem lanca knjižara u cijeli biznis bi ušao svježi novac, a otklonila bi se i dosadašnja praksa favoriziranja određenih izdavača. Već su sastavili cijeli plan restrukturiranja i oživljavanja knjižarskog lanca. Jedan od aduta kojim mašu su i pregovori s poznatim svjetskim lancem kafića Starbucks, koji bi otvorio lokale uz neke od knjižara. No, i jedni i drugi žele da se dogovori što prije završe i nisu spremni dugo čekati niti pristati na uvjete koje postavljaju nakladnici, a tiču se u najvećem dijelu zadržavanja sadašnjeg načina poslovanja. Jednostavno, ne žele pristati na poslovanje u kojem je svatko svakome dužan i svatko svakoga drži u šaci.

Neven Antičević, unatoč našim višestrukim pokušajima, nije bio dostupan za komentar situacije u najvećem knjižarskom lancu.

Pročitajte više