Kako je Božidar Alić glumačku karijeru oživio ulogom desničarskog klauna

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

BIO je 12. siječnja 2008. godine kad se snimanje sapunice Ponos Ratkajevih pretvorilo u pravu malu medijsku sapunicu koja će mjesecima poslije zabavljati javnost. Naime, hrvatski glumac Božidar Alić, koji je karijeru na kazališnim daskama gradio još od sedamdesetih godina, brutalno je pretučen. Alićeva supruga Sanda za težak incident optužila je redatelja Branka Ivandu koji je, zgražali su se mediji, prvo verbalno a onda i fizički nasrnuo na Alića koji je dobio potres mozga.

Sljedećih dana medije su preplavile slike pretučenog Alića kako leži u bolničkom krevetu. No onda je uslijedio obrat kakav se može vidjeti, eto ironije, samo u sapunicama.

Naime, brojni mediji objavili su priču o tome kako je Alića istukao - Božidar Alić. Prema riječima svjedoka Alić je sam sebe počeo udarati u jednom kafiću čemu je prethodila svađa sa samim sobom.

"Tresla se brda, rodio se miš"

Incidentom na snimanju, a pogotovo kontroverznim obratom koji je uslijedio, Alić je privukao pažnju javnosti. Ivanda je od samog početka tvrdio da je Alića samo pljusnuo dodavši da je nakon pljuske, na kraju krajeva, snimanje i nastavljeno. Na Ivandinu stranu su stali brojni kolege iz glumačkog svijeta koji su redom tvrdili da je Alić težak tip s kojim je ponekad nemoguće raditi. Kao prilog tome pojavio se niz priča o tome kako je Alić poznat kao diva na setu kojemu ni brojni incidenti u nekoliko desetljeća dugoj karijeri nikako nisu išli u prilog.

Sapunica se nastavila i sljedećih mjeseci, Alić i Ivanda su nastavili zajedno raditi na seriji, ali nisu zaboravili tužiti jedan drugog - Alić Ivandu zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda, a Ivanda Alića zbog klevetanja. Priča je završila tek u svibnju 2009. godine nakon što su obojica povukli tužbe. Na posljednjem ročištu Alić se nije ni pojavio.

Veliki povratak na valu jeftinog nacionalizma


Nakon otužne priče o njegovu sukobu s Ivandom Alić će sljedećih godina opet postati potpuno nezanimljiv medijima.

Pokušavao se Alić vratiti u žižu javnosti, pogrešno bi bilo reći da nije. No umjesto preko kazališnih dasaka, Alić je to pokušavao pomoću jeftinog nacionalizma. Tako je za mjesto gdje će iznositi svoju viziju hrvatske izabrao notorni Dnevno.hr, nacionalistički portal koji javnost plaši i zabavlja (kako koga) suludim teorijama zavjere o chemtrailsima, sotonistima, kupolom nad zemljom i sličnim budalaštinama u koje su se Alićevi pogledi na svijet odlično uklopili.

"Niti ove Sotonine sluge, koje sebe nazivaju trećim predsjednikom, premijerom, ministrima... Ministranti su to Zloga. Jednako mrze, kao i pobijeđeni sotonisti 91. Ovi koji su trenutno na vlasti, nemaju ni trunčice ljudskosti, niti bilo kakovog znanja osim grohotne mržnje prema Hrvatskoj, Vukovaru i nama Hrvatima", pisao je Alić 27. studenog 2013. godine o demokratski izabranoj hrvatskoj vlasti, u prvom redu o tadašnjem predsjedniku Josipoviću. No, Alićevi tekstovi bili su previše i za sam talog novinarstva poznat kao Dnevno.hr pa se tu nije dugo zadržao. Alić je nastavio egzistirati u drugom redu, pomalo zaboravljen od javnosti, vrebajući priliku da opet dođe na naslovnice medija.

Javljanje iz Kolindinog stožera


Slučajno ili ne, bio je 12. siječnja 2015. godine, točno je sedam godina prošlo od kada je "pretučen" na setu kad je Alić ponovo zablistao u medijima.

"Dobro večer Hrvatice i Hrvati. Moja potpora gospođi Kolindi Grabar Kitarović jer sam dragovoljac Domovinskog rata, Hrvat i katolik i Bogu hvala da je pobijedila gospođa Kolinda Grabar Kitarović protiv ove udbaške, srbofilske i četničke struje. Živjeli", poručio je Alić u kamere HRT-a izravno iz izbornog stožera novoizabrane hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Od tada pa do danas, nekad uspješni glumac na čelu ne odveć uspješne postave nacionaliosta igra ulogu dežurnog šovinista i huškača koji svojim javnim istupima više zgraža nego što realno šokira.



Nakon što je ljude koji ne dijele njegova politička uvjerenja, koja su sama po sebi upitna s obzirom da je na istim izborima bio član stožera Milana Kujundžića, nazvao udbašima, srbofilima i četnicima, Alić je napokon dočekao svojih pet minuta slave.

Osokoljen svojim monologom u izbornoj noći, Alić se odlučio obračunati i s kolegama iz Hrvatskog društva dramskih umjetnika nazvavši ih "Kozaračkim kolom".


"Stojim iza svakog izgovorenoga slova, kao što stojim iza svog života, te svih odigranih, mahom glavnih uloga , u svim medijima i govornim područjima poput njemačkog, engleskog, talijanskog i materinskog mi hrvatskog, o čemu Vi i Vaši članovi možete samo sanjati nikad dosanjani san", napisao je Alić kolegama.

"Kako biste bili vjerodostojni, predlažem Vam promjenu imena Vašeg Udruženja i predlažem da se nazovete pravim imenom koje Vam odgovara, a to je LGBT Udruga nacionalnih manjina i polutalentiranih udbašića", zaključio je Alić koji se opet našao pod svjetlima reflektora, doduše samo metaforički.

Naravno, šovinistički ispadi, huškanje i govor mržnje ulaznica su za gostovanje kod Velimira Bujanca, kontroverznog voditelja najpoznatijeg po tome što je osuđen jer je prostitutke plaćao kokainom. Tu je Alić još jednom briljirao.

"Potez je samo pokušaj koji će im se obiti o glavu kao što im se obija o glavu ova petogodišnja politika veleizdajnika Ive Josipovića. On je mozak cijele te udbaške hobotnice koji je sastavio ovu vrlo uspješnu Vladu jer su vrlo uspješni u rastakanju svega hrvatskog, svega što je pod slovom h, ali su, kako bi Dalmatinci rekli, udarili 'mašklinom u živu stinu, u tradiciju, vjeru i kulturu'. O tome ne možeš u Hrvatskoj jer crkva u Hrvata, naša Katolička crkva, nije samo uzoriti kardinal Bozanić, ne samo Hrvatska biskupska konferencija, naša crkva smo svi mi katolici", obrazlagao je Alić Bujancu pozadinu hrvatske politike.

"Vrlo brzo će bista zločinca Tita na Pantovčaku biti pretaljena u sekundarnu sirovinu, a petokraka će uskoro biti zaboravljena. Gospodin Tomislav Karamarko rekao je da je pomirba propala, a pomirbe nema i neće je ni biti jer su oni kojima smo mi pružili ruku kad smo pobijedili samo pljunuli u nju", nastavio je Alić koji je nekidan, uz Velimira Bujanca i potpredsjednika Sabora Ivana Tepeša, bio jedan od viđenijih članova prosvjeda protiv Vijeća za elektroničke medije.

"Za dom spremni"

Alić je nedavno ponovo privukao pažnju javnosti nakon što je na svom Facebook profilu objavio snimku malodobnog sina koji pozdravlja ustaškim pozdravom "Za dom spremni", a što je osudila i pravobraniteljica za djecu.

 

 

Hvaljen Isus i Marija I

Posted by Božidar Alić on Sunday, 31 January 2016



"Posve je jasno da je riječ o malom dijetetu koje ne shvaća ni posljedice niti razumije o čemu je riječ, apeliram na roditelje da svoje svjetonazorske i političke stavove ne dijele s javnosti putem djece, to je potpuno neprimjereno", komentirala je Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu.

Alića brojni kolege opisuju kao ekscentrika s kojim je često jako teško raditi. Sam Alić se često takvim znao prikazivati u javnosti. "Imao sam pijanstava u svom životu da se nisam sjećao po dva ili tri dana što sam činio i što sam počinio. I da sam se bojao jesam li nekoga ubio ili oplodio", rekao je glumac u jednoj epizodi HRT-ove Piramide pred nekoliko godina.

 

Ipak, nikada nitko Aliću nije mogao osporiti da je talentiran glumac. No Alić je, valjda jer je tako lakše, medijsku pažnju odlučio privlačiti uvredama umjesto ulogama, a to mu, ruku na srce, prilično dobro ide.

Da mu ni na glumačkom planu ne ide najbolje neizravno je priznao prošlog ljeta kad je od svojih simpatizera tražio novac za svoju novu predstavu "Osuđen na doživotnu Hrvatsku", a za sve je, jasno, optužio komuniste.

"…. vrijeme postaje sve kraće… YUGOUDBAŠKIHPARTIZANČINA ima svugdje, na ključnim mjestima NEĆE PREZATI NITI OD LIKVIDACIJA biti će HRVATSKE KRVI, samo da mogu i dalje vladati nama, ispirući nam mozgove, RAZARAJUĆI SVE ŠTO HRVATSKI PREDZNAK NOSI!! …. Politička uhićenja su počela… TEROR ” TOLERANTNIH” JE NEIZDRŽIV … govoriti ću u svojim nastupima, SVE ono što i Vi mislite, dišete i živite… GOVORITI ĆU JAVNO JASNO I GLASNO VRIJEME JE, POPUT 1991.!! ….POSTANITE MOJI SUBORCI… (do sada sam sakupio 29.300 kn, od potrebnih 120.000 kn)", na zanimljiv je način Alić pozvao ljude da mu doniraju novac ne obrazloživši pritom o kakvim to likvidacijama, krvi i teroru priča.

Pročitajte više