Al-Kaida osniva vlastitu državu u Siriji, zvat će se Islamski emirat?

Foto: 123rf

DOK se protiv Islamske države vodi međunarodna kampanja, Al-Kaida jača i prikuplja snagu, tvrdi analitičar za Bliski Istok Charles Lister, a prenosi Independent.

"Nakon pet godina Al-Kaida je spremna osnovati novi "Islamski emirat", kaže Lister te dodaje kako Al-Nusra, koja je njezin ogranak u Siriji, dobiva sve jaču lokalnu podršku te jača utjecaj na svojem teritoriju.

"Sviđalo se to nama ili ne, SAD i njezini saveznici vode žestoku borbu za utjecaj s najjačim saveznicima Al-Kaide. Posljedice ignoriranja ili gubljenja tog rata bile bi katastrofalne. Jedini način da se učinkovito minoriziraju ambicije Al-Nusre je ponovno osnaživanje umjerene sirijske opozicije - civilne, vojne, političke i tome se Zapad mora okrenuti", smatra Lister.

Sve je više mladih Sirijaca, ogorčenih režimom Bašara al-Assada, koji se okreću Fronti al-Nusra, zato što im daje izdašne plaće, nekoliko puta veće od onih Slobodne sirijske vojske. Osim toga, al-Nusra se doista bori protiv Assada.

Sva pažnja fokusirana na ISIS

Američki Institut for the study of war upozorio je ranije ove godine da Al-Kaidini saveznici imaju vrlo sofisticiranu strategiju - pustili su da sva pažnja Zapada bude usmjerena na ISIS, a za to vrijeme oni rade na infrastrukturi i podršci na svim razinama lokalne vlasti te u vjerskim strukturama.

Kako kaže analitičarka Jennifer Cafarella, al-Nusra ima tri do pet tisuća militanata u svojim redovima. Takođeri maju 19 kampova za obuku. Upozorava kako je ta skupina postala mnogo opasnija od ISIS-a, zbog podrške koju daje sirijskog opoziciji na lokalnim razinama, a koju bi kasnije mogla okrenuti u svoju korist. Al-Nusra se već infiltrirala u vlast u određenim dijelovima Sirije u kojima su na snazi vjerski zakoni.

"Za to vrijeme kroz vojsku i vjerske kampove za obuku djece stvaraju novu generaciju boraca koja će se krenuti u rat protiv Zapada. Moramo skrenuti fokus sa ISIS-a jer je Al-Nusra puno veća prijetnja", zaključila je Carafella.

Pročitajte više