Amazon "šutnuo" WikiLeaks sa svog servera, stranica seli na švedski web

WIKILEAKS danas nije dostupan, ali ne zbog učestalih hakerskih napada na tu stranicu koji traju od nedjelje već jer ih je Amazon odlučio izbaciti sa svojih servera! Ekipa iza WikiLeaksa to je otkrila preko svog Twitter računa.

"Toliko o slobodi govora u zemlji slobodnih. Nema problema, svoj novac sad trošimo da uposlimo ljude u Europi", poručili su iz WikiLeaksa. Associated Press javlja da se WikiLeaks prebacio na servere u Švedskoj.

Amazon.com odlučio je šutnuti WikiLeaks sa svojih servera nakon što je američki Kongres od te tvrtke zatražio da objasni kakva je njihova povezanost sa zloglasnom organizacijom Juliana Assangea. Iz Amazona nemaju komentara.

Hakeri udaraju po WikiLeaksu

WIKILEAKS pod stalnim je DDoS napadima otkad su počeli objavljivati povjerljive diplomatske depeše iz američkih veleposlanstava i konzulata diljem svijeta. Tijekom jučerašnjeg dana WikiLeaks je uglavnom odolijevao hakerskim napadima, ali danas je stranica opet nedostupna.

Iako nitko nije preuzeo odgovornost za napade, metoda kojom se ruši WikiLeaks tipična je za iskusne računalne hakere, kazao je za Sun jedan kompjuterski stručnjak koji je želio ostati anoniman: "Izgleda da netko želi začepiti curenje". (na engleskom se radi o igri riječi - "plug the leak" op.a.)

WikiLeaks pod stalnim je napadima od nedjelje, kada su počeli objavljivati dokumente. Uz to, pod velikom su pritiskom korisnika koji su navalili na stranicu Juliana Assangea. Procjenjuje se da je interes korisnika toliki da se serveri moraju nositi s prometom koji bi bio ravan "skidanju" DVD filma svake sekunde.

Pročitajte više