Američka državna odvjetnica: Crkva šuti o 500 svećenika pedofila

Papa Franjo i kardinal Blase Cupich Foto: Epa

DRŽAVNA odvjetnica američke savezne države Illinois, Lisa Madigan, tvrdi kako 6 biskupija nije obavijestilo o seksualnim zlostavljanjima najmanje 500 katoličkih svećenika, javlja CNN.

Biskupije države Illinois objavile su listu na kojoj su javno imenovale 185 članova svećenstva koji su dokazano zlostavljali djecu.

Prešutjeli 500 zlostavljača

No, Lisa Madigan tvrdi kako preliminarni rezultati istraživanja koje je proveo njen ured ukazuju na to da Crkva nije javnost obavijestila o još 500 svećenika optuženih za seksualna zlostavljanja.

“U mnogim slučajevima Crkva nije valjano istražila navede optužbe ili ih uopće nije ni procesuirala“, rekli su iz Ureda državne odvjetnice i dodali kako vrlo često Crkva o tome nije ni obavijestila policiju ili socijalnu službu.

75% optužbi ili nije uopće istraženo ili je loše procesuirano

“Ignorirajući ili loše procesuirajući optužbe za seksualna zlostavljanja, Katolička crkva izigrala je svoju moralnu obavezu da žrtvama, javnosti, ali i drugim svećenicima podastre točne i jasne informacije o svim neprimjerenim ponašanjima svećenstva države Illinois“, izjavila je Lisa Madigan.

Prema istraživanju Ureda državne odvjetnice, biskupije države Illinois zaprimile su tužbe za seksualno zlostavljanje protiv 690 članova svećenstva, no javno su iznijele samo 185 optužbi.

Dodatno, 75% optužbi ili nije uopće istraženo ili je loše procesuirano.

Štitili smo vjernike

U izjavi nadbiskupije Illinoisa, kardinal Blase Cupich objasnio je kako od 2002. godine biskupije obavještavaju nadležne službe o svim optužbama za zlostavljanje, bez obzira na to je li svećenik još uvijek živ ili ne.

Biskup Thomas Paprocki objasnio je kako u prošlosti nisu iz moralnih razloga iznosili u javnost sve optužbe za seksualna zlostavljanja.

“Davnih godina, ljudi nisu javno raspravljali o optužbama takve vrste“, kazao je Paprocki u izjavi za medije.

“Zbog moralnih pobuda da zaštitimo vjernike od skandala, nismo osigurali transparentnost i svjesnost o tome što se događa. Zadnjih 15 godina neposrednije se suočavamo s ovakvim optužbama. Učimo na greškama i trudimo se pružiti svu potrebnu pomoć žrtvama seksualnog zlostavljanja“, objasnio je.

Pročitajte više